Η σοβαρή υπέρταση ορίζεται ως μέτρηση 160-179/100-109 mm Hg (ή 16/10 μεγάλη/μικρή πίεση) και πάνω.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ καθημερινά μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο για άτομα με σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση (160/100 mm Hg ή υψηλότερη).
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ και πράσινου τσαγιού καθημερινά δεν αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε καμία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, παρά το γεγονός ότι και τα δύο ποτά περιέχουν καφεΐνη.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ένα φλιτζάνι πράσινου ή μαύρου τσαγιού 235 ml περιέχει 30-50 mg καφεΐνης και ένα ίδιο φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 80-100 mg.
Καφές: Υπέρ και κατά
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα. Επίσης, σε υγιή άτομα μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Επιπλέον, ξεχωριστές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ:
- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι
- μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης
- μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου κατάθλιψης ή στην τόνωση της εγρήγορσης, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτή η επίδραση οφείλεται στην καφεΐνη ή κάτι άλλο στον καφέ
Στα αρνητικά, η υπερβολική κατανάλωση καφέ:
- μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση
- μπορεί να οδηγήσει σε άγχος
- μπορεί να επιφέρει αίσθημα παλμών
- μπορεί να φέρει δυσκολία στον ύπνο
Υπέρταση Για ποιους μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα τα 2 φλιτζάνια καφέ/ημέρα
“Η μελέτη μας είχε στόχο να καθορίσει εάν η γνωστή προστατευτική δράση του καφέ ισχύει και για άτομα με διαφορετικούς βαθμούς υπέρτασης. Εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις του πράσινου τσαγιού στον ίδιο πληθυσμό”, εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Institute for Global Health Policy Research στο Τόκιο της Ιαπωνίας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οσάκα. “Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ανακάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης 2 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ καθημερινά και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με σοβαρή υπέρταση”.
Η υπέρταση εμφανίζεται όταν η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι σταθερά πολύ υψηλή, κάνοντας την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά για να αντλεί αίμα. Μετριέται σε χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg). Οι ειδικοί ορίζουν την υπέρταση ως 130/80 mm Hg και πάνω.
Πώς έγινε η έρευνα για τον καφέ και την υπέρταση
Τα κριτήρια αρτηριακής πίεσης γι’ αυτήν τη μελέτη ήταν ελαφρώς διαφορετικά από τις οδηγίες των ειδικών. Οι ερευνητές ταξινόμησαν την αρτηριακή πίεση σε πέντε κατηγορίες:
- βέλτιστη και φυσιολογική (κάτω από 130/85 mm Hg)
- υψηλή φυσιολογική (130-139/85-89 mm Hg)
- υπέρταση βαθμού 1 (140-159/90-99 mm Hg)
- βαθμού 2 (160-179/100-109 mm Hg)
- βαθμού 3 (υψηλότερο από 180/110 mm Hg)
Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στους βαθμούς 2 και 3 και πάνω θεωρήθηκαν σοβαρή υπέρταση σε αυτήν την μελέτη.
Στην μελέτη συμμετείχαν πάνω από 6.570 άνδρες και 12.000 γυναίκες ηλικίας 40-79 ετών στην αρχή της έρευνας. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα μέσω εξετάσεων υγείας και ερωτηματολογίων που αξιολογούσαν τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και το ιατρικό τους ιστορικό.
Κατά τη διάρκεια σχεδόν 19 ετών παρακολούθησης (μέχρι το 2009), καταγράφηκαν 842 θάνατοι που σχετίζονταν με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η ανάλυση των δεδομένων για όλους τους συμμετέχοντες διαπίστωσε τα εξής:
- Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν 160/100 mm Hg ή υψηλότερη.
- Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε καμία κατηγορία αρτηριακής πίεσης.
- Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε καμία κατηγορία αρτηριακής πίεσης.
Τι λένε οι ερευνητές
“Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι τα άτομα με σοβαρή υψηλή υπέρταση πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν πολλούς καφέδες. Επειδή τα άτομα με σοβαρή υπέρταση είναι πιο επιρρεπή στις επιδράσεις της καφεΐνης, οι αρνητικές της επιπτώσεις μπορεί να υπερτερούν των προστατευτικών της επιδράσεων και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου”, είπε ο ειδικός.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με συχνότερη κατανάλωση καφέ ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι, καπνιστές, πότες, να τρώνε λιγότερα λαχανικά, να έχουν υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση (“μεγάλη” πίεση) ανεξάρτητα από την κατηγορία αρτηριακής πίεσης.
Γιατί το πράσινο τσάι δεν είχε την ίδια αρνητική επίδραση
Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού μπορεί να εξηγηθούν από την παρουσία πολυφαινολών, οι οποίες είναι μικροθρεπτικά συστατικά με υγιείς αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να είναι ο λόγος που μόνο η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με σοβαρή υπέρταση, παρά το γεγονός ότι τόσο το πράσινο τσάι όσο και ο καφές περιέχουν καφεΐνη.
Περιορισμοί της έρευνας
Η έρευνα έχει αρκετούς περιορισμούς:
- Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα στοιχεία που παρείχαν οι συμμετέχοντες.
- Η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε μία μόνο φορά, οπότε δεν έλαβε υπόψη τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.
- Ο παρατηρητικός χαρακτήρας της μελέτης δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με σοβαρή υπέρταση.
Απαιτείται περαιτέρω μελέτη, είπαν οι ερευνητές, για να αναδειχτούν περισσότερα για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ και του πράσινου τσαγιού σε άτομα με υπέρταση και για να επιβεβαιωθούν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ και πράσινου τσαγιού σε άλλες χώρες.