ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Με λένε Στέφανο»! Ξανασυστήνεται μετά από ένα χρόνο!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Υψηλή χοληστερόλη: Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην αντιμετώπισή της

Μπορούν να σας βοηθήσουν να τη μειώσετε

Υψηλή χοληστερόλη: Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην αντιμετώπισή της

Η υψηλή χοληστερόλη LDL («κακή χοληστερόλη) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης.

Ποιες ασκήσεις να κάνουμε για την υψηλή χοληστερόλη

Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση και να παραμένουμε υγιείς. Ποιες είναι όμως οι ασκήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την «κακή» χοληστερόλη στο σώμα μας;

Περπάτημα

Το τακτικό γρήγορο περπάτημα, πέρα από τα πολλά οφέλη που προσφέρει για την κυκλοφορία του αίματος και την φυσική μας κατάσταση, στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Είναι ιδανικός τρόπος, καθώς είναι εύκολο να βγείτε για περπάτημα στο πάρκο της γειτονιάς σας και δεν χρειάζεται να έχετε επιπλέον εξοπλισμό.

Τρέξιμο

Εξίσου εύκολο πρακτικά είναι και το τακτικό τρέξιμο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, το τρέξιμο συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Ποδηλασία

Η ποδηλασία μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι οι άνθρωποι που πήγαιναν στη δουλειά με το ποδήλατο είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Ασκήσεις με αντιστάσεις (λάστιχα, βάρη)

Μια έρευνα του 2023 διαπίστωσε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ολικής χοληστερόλης. Αν και η σύνδεση δεν ήταν ισχυρή, η έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει με την υψηλή χοληστερόλη.

Η προπόνηση με αντιστάσεις (λάστιχα, TRX, βάρη) αυξάνει τη μυϊκή δύναμη κάνοντας τους μύες να λειτουργούν ενάντια σε μια μορφή αντίστασης. Για αυτόν τον τύπο γυμναστικής θα χρειαστείτε έναν ειδικό για να σας καθοδηγήσει στον κατάλληλο τύπο ασκήσεων για εσάς.

Άλλα αθλήματα και δραστηριότητες

Άλλα αθλήματα και δραστηριότητες που μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά για τη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση της γενικής υγείας είναι το κολύμπι, η γιόγκα ακόμη και ο χορός.

Γενικότερα, σημασία έχει πόση ενέργεια καταναλώνει το σώμα κάνοντας το άθλημα ή τη δραστηριότητα και πόσο συχνά ένα άτομο ασχολείται με αυτό.

Πόσο καιρό πρέπει να γυμνάζεστε για να μειωθεί η υψηλή χοληστερόλη;

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες από όταν ξεκινήσετε το πρόγραμμα γυμναστικής για να δείτε αποτελέσματα στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η τακτική κολύμβηση για 16 εβδομάδες βοήθησε σημαντικά στη μείωση των λιπιδίων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τη χοληστερόλη, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, μια άλλη μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι το να πηγαίνετε στην δουλειά σας με το ποδήλατο για 12 μήνες βοήθησε επίσης στη μείωση της χοληστερόλης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.