Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ορισμένα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών και των φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα είναι επιβλαβή για την υγεία τους.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνός σε ανθρώπους άνω των 40 ετών.
Στον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη το σώμα σταματάει να αντιδρά στην ινσουλίνη που βοηθά τον οργανισμό μας να διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικά όρια.
Η γλυκόζη είναι μια από τις βασικές μορφές ενέργειας που χρησιμοποιείται από το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά. Στην συγκεκριμένη πάθηση η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα και τα επίπεδά της ανεβαίνουν πάνω από το φυσιολογικό.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και αν ο διαβήτης δεν προληφθεί ή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει νεφρική νόσο, αμφιβληστροειδοπάθεια με πιθανή απώλεια όρασης, νευροπάθεια και αγγειοπάθεια των άκρων.
Τα πρώιμα συμπτώματα της πάθησης
- απώλεια βάρους
- πολυδιψία
- συχνοουρία / νυκτουρία
- πολυφαγία
- θολή όραση
- ξηροστομία
- νευρικό πόνο/ μουδιάσματα
- αργή επούλωση τραυμάτων και πληγών
- μελανίζουσα ακάνθωση
- λοιμώξεις από ζυμομύκητες
- πονοκέφαλος
- χαμηλά επίπεδα ενέργειας
- κακή διάθεση
- εξάντληση
Ο ρόλος της διατροφής
Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους με υγιεινή διατροφή, απώλεια βάρους και άσκηση, ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται φάρμακα ή ινσουλίνη για να διαχειριστούν την πάθησή τους.
Πολλά υγιεινά τρόφιμα και λαχανικά μπορεί στην πραγματικότητα να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται από τους πάσχοντες.
Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν την γλυκόζη αργά, ενώ οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν απότομα τη γλυκόζη ανεβάζοντας γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
«Τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ διασπώνται πολύ γρήγορα, προκαλώντας απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα», λέει το Diabetes.co.uk.
Κατά συνέπεια τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους και πρέπει να επιλέγονται από τα άτομα που έχουν διαβήτη.
Οι τροφές με υψηλό ΓΔ είναι οι εξής:
- Σταφύλια
- Αποξηραμένα φρούτα
- Χυμός φρούτων
- Πατάτες
- Παστινάκι
- Γλυκό καλαμπόκι
- Σούσι
- Δημητριακά
- Αναψυκτικά
- Γλυκά/επιδόρπια
- Λευκό ρύζι
- Ψωμί
- Αλεύρι
- Λιπαρά κομμάτια κρέατος
- Τηγανιτά
- Αλκοόλ
Να σημειωθεί πως τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινά και δεν είναι όλα τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ υγιεινά.
Τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ
Τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ ευνοϊκό για τους διαβητικούς τύπου 2 περιλαμβάνουν:
- Θαλασσινά
- Αυγά
- Πιπεριές
- Μπρόκολο
- Ξινό λάχανο
- Ντομάτες
- Μαρούλι
- Ρεβίθια
- Φασόλια
- Φράουλες
- Μούρα
- Αβοκάντο
- Μήλα
- Αχλάδια
- Βρόμη
- Εσπεριδοειδή
- Πλήρες γάλα
- Γιαούρτι
Χρήσιμα tips
- Όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο πιο υψηλό γλυκαιμικό φορτίο έχουν.
- Τα τρόφιμα με μικρότερη κατεργασία έχουν μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη.
- Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών έχουν μικρότερες τιμές γλυκαιμικού δείκτη.
- Όσο περισσότερο μαγειρεύονται τα τρόφιμα τόσο αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης τους.
- Η παρουσία λίπους στο γεύμα χαμηλώνει το γλυκαιμικό δείκτη.