Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Δημήτρης Παρασκευής, παραχώρησε συνέντευξη σε ενημερωτικό μέσο και αναφέρθηκε στον μεταπνευμονοϊό, του οποίου το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Με μια κατάσταση de ja vu, αφού και ο κορονοϊός είχε ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 2020, η αναστάτωση στην συμπρωτεύουσα ήταν λογικό και επόμενο, με τα κρούσματα του hMPV να είναι μέχρι στιγμής 4 στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η εμφάνιση των  κρουσμάτων προέκυψε από ζευγάρι που είχε ταξιδέψει στην Κίνα και επέστρεψε με συμπτώματα λοίμωξης. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι νέος για την Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε τον ιό από το 2001. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν ότι ο μεταπνευμονοϊός έχει αλλάξει χαρακτηριστικά.

Το πιο πιθανό για την κατάσταση στην Κίνα είναι ότι είναι περίοδος έξαρσης, κυριαρχεί η γρίπη και σε ένα ποσοστό των λοιμώξεων ανιχνεύεται και ο hMPV», σημειώνει σε διαδικτυακή ιστοσελίδα ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Δημήτρης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ιός κατά κανόνα δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαδράμει ήπια.

Σε περιπτώσεις ευάλωτων ατόμων όμως, και συγκεκριμένα σε ηλικιωμένους, παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας, ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατεσταλμένους, μπορεί να έχει επιπλοκές και να προκαλέσει βαριά πνευμονία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Αδαμαντία Λιαπίκου Πνευμονολόγος, MD, PHD, Συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος.

«Είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. 10% έως 12% των αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά προκαλούνται από τον HMPV.

Συχνά προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία, ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως εξάρσεις άσθματος και ΧΑΠ», εξηγεί σε σχετικές δηλώσεις της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!