Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε στα «φακελάκια» των γιατρών στα οποία παραδοσιακά η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ
Η διαφθορά πλήττει βαριά το ΕΣΥ σαν επιδημία που εξαπλώνεται διαχρονικά στο πεδίο της δημόσιας υγείας. «Είναι μία βόμβα γι’ αυτό και η καταπολέμησή της αποτελεί πεδίο διακομματικής συνεργασίας», ανέφερε .
Υπογράμμισε δε, ότι η διαφάνεια στον τομέα της υγείας, αποτελούσε εξαρχής για την κυβέρνηση προτεραιότητα, «αφού θεωρούμε δεδομένο ότι για να πετύχουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, έπρεπε όλα να είναι συγκεκριμένα και κρυστάλλινα».
Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε τη Δευτέρα (12/9) η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με θέμα “Διαφάνεια και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγεία”, ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε: «Η διαφθορά στην υγεία είναι μια βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ γι’ αυτό και η καταπολέμηση της αποτελεί πεδίο διακομματικής συνεργασίας».
Τα «φακελάκια» στη δημόσια υγεία
«Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην ΕΕ στις out of pocket πληρωμές, δηλαδή στα φακελάκια και σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Ιούλιο, 9 στους 10 πολίτες ανέφεραν ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί το «φακελάκι». Έχουμε λοιπόν ηθική υποχρέωση να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά», σημείωσε ο ίδιος ο γγ. Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου.
Όπως ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος, μετά από πολύμηνη συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, «πετύχαμε την καταγραφή των δράσεων του Επιχειρησιακού Σχεδίου Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς στον Χώρο της Υγείας του 2017, που είχαν ολοκληρωθεί από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς. Αξιοποιώντας τα data προτείναμε στον υπουργό Υγείας το νέο τετραετές Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Στη συνέχεια εκδώσαμε Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του πλαισίου παρακολούθησης της υλοποίησης των δράσεων που περιλαμβάνονταν στη στρατηγική μας».
Επισήμανε ότι η διαφάνεια και τα ψηφιακά εργαλεία είναι αλληλένδετες έννοιες και αυτό το έχει αντιληφθεί η κοινωνία μας.
«Ήδη μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταφέρνουμε να ελέγχουμε τη διαφθορά σε επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης.
Επιπλέον με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών για την κεντρικοποίηση των προμηθειών στην υγεία, το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (DRG), που στηρίζεται σε δεδομένα από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή, την Ενίσχυση του Πληροφοριακού Συστήματος B.I HEALTH και άλλες δράσεις, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην εξυγίανση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας».
Ι. Κωτσιόπουλος: Πως θα παραχθεί η διαφθορά στην Υγεία
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας κατά της διαφθοράς ο κ. Κωτσιόπουλος είπε:
Για τις προμηθεύτριες εταιρίες: Θα προχωρήσουμε στη δευτερογενή ανάλυση των δεδομένων, ώστε να εντοπίζονται οι εταιρίες που παρανομούν και να επεμβαίνουμε άμεσα.
Για τη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Στόχος μας είναι να βάλουμε τα κλινικά πρωτοκολλά στα νοσοκομεία, ώστε να ελέγξουμε και εκεί τη συνταγογράφηση. Τα μητρώα των ασθενών θα βοηθήσουν πολύ προς αυτή την κατεύθυνσή. Το πιο σημαντικό έργο είναι το μητρώο ασθενών με καρκίνο, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τη διαφθορά στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Εάν μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αποθήκες των νοσοκομείων, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διαφθορά. Ο φάκελος υγείας των ασθενών θα βοηθήσει στην πάταξη της διαφθοράς, γιατί εκεί θα φαίνεται ποιος ασθενής έλαβε ποια υλικά, πόσα και πότε.