Η διπολική διαταραχή είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.
Κάθε ασθενής επηρεάζεται διαφορετικά. Ωστόσο, η διάρκεια και η ένταση των μανιακών, υπομανιακών ή καταθλιπτικών επεισοδίων, καθορίζουν τον τύπο της διπολικής διαταραχής από τον οποίο πάσχει.
Τύποι Διπολικής Διαταραχής
Λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν υποκατηγορίες διπολικής διαταραχής. Η διάγνωση διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με τα συμπτώματα και τη διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων.
Υπάρχουν τρεις τύποι:
- Διπολική διαταραχή τύπου 1: Πρέπει να εμφανιστεί ένα επεισόδιο μανίας και να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η μανία χαρακτηρίζεται από μια ακραία ανύψωση της διάθεσης και της ενέργειας. Ένα επεισόδιο υπομανίας ή κατάθλιψης μπορεί να προηγηθεί ή να συμβεί μετά το μανιακό επεισόδιο.
- Διπολική διαταραχή τύπου 2: Τουλάχιστον ένα επεισόδιο στο οποίο τα συμπτώματα της υπομανίας (μια λιγότερο έντονη μορφή μανίας) επιμένουν για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, καθώς και η εμφάνιση ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου.
- Κυκλοθυμική διαταραχή: Κατά τη διάρκεια δύο ετών, τα συμπτώματα της υπομανίας και της κατάθλιψης επιμένουν, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για ένα πλήρες επεισόδιο.
Ανεξάρτητα από τον τύπο, η διπολική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.
Διαφορές μεταξύ διπολικής διαταραχής τύπου 1 και τύπου 2
Είναι παρόμοιες περιπτώσεις ως προς το ότι οι περίοδοι αυξημένης διάθεσης και τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να εμφανιστούν και στους δύο τύπους.
Η κύρια διαφορά είναι ο βαθμός στον οποίο εμφανίζεται η μανία.
Στη διπολική διαταραχή τύπου 1, το άτομο βιώνει ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο, το οποίο προκαλεί ακραίες αλλαγές στη διάθεση και την ενέργεια. Τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά ώστε να επηρεάσουν την λειτουργία του στο σπίτι, στο σχολείο ή στην εργασία.
Λιγότερο σοβαρά συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός υπομανιακού επεισοδίου, τα οποία υπάρχουν στη διπολική διαταραχή τύπου 2. Στην υπομανία, το άτομο βιώνει μια αυξημένη διάθεση, αλλά δεν είναι τόσο έντονη και δεν διαρκεί όσο ένα μανιακό επεισόδιο.
Τελικά, αυτοί οι τύποι έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται μπορεί να είναι διαφορετικός.
Συμπτώματα
Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, το άτομο μπορεί να εμφανίσει τα ακόλουθα συμπτώματα για τουλάχιστον μία εβδομάδα:
- Ευφορία/ανυψωμένη διάθεση ή ευερεθιστότητα
- Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
- Διάσπαση της προσοχής (π.χ. κακή εστίαση και πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα)
- Υπερβολική κουβέντα
- Συμμετοχή σε επικίνδυνες δραστηριότητες (π.χ. υπερβολικές δαπάνες, σεξουαλικές συναντήσεις και χρήση ουσιών)
- Ταχύτατη ροή διαφορετικών σκέψεων
- Διογκωμένη αίσθηση του εαυτού
- Ψύχωση (παραισθήσεις, αυταπάτες και αποδιοργανωμένη σκέψη)
Τα συμπτώματα της υπομανίας αντικατοπτρίζουν εκείνα της μανίας, εκτός από το ότι διαρκούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, και είναι λιγότερο σοβαρά.
Η κατάθλιψη στη διπολική διαταραχή μπορεί να μοιάζει με:
- Θλίψη ή κακή διάθεση
- Χαμηλή ενέργεια
- Αισθήματα απελπισίας, αδυναμίας και αναξιότητας
- Αλλαγές στα πρότυπα ύπνου (συνήθως ανάγκη για περισσότερο ύπνο)
- Έλλειψη ενδιαφέροντος ή χαράς στις καθημερινές δραστηριότητες
- Μειωμένη όρεξη
- Απομόνωση και απόσυρση
- Αισθήματα ενοχής
- Ψυχοκινητική διέγερση
- Σκέψεις θανάτου ή σκέψεις αυτοκτονίας