ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Δόντια: Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε

Η πλάκα είναι ένα κολλώδες στρώμα γεμάτο βακτήρια που συμβάλλει στην ασθένεια των ούλων και στην τερηδόνα

Δόντια: Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε

Πέρα από το βούρτσισμα, θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς υπάρχουν και κάποια φαγητά τα οποία κάνουν επηρεάζουν τα δόντια μας.

Πολλά τρόφιμα και ποτά μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση πλάκας, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών.

Η πλάκα είναι ένα κολλώδες στρώμα γεμάτο βακτήρια που συμβάλλει στην ασθένεια των ούλων και στην τερηδόνα.

Η ζάχαρη, για παράδειγμα, «αναγκάζει» τα βακτήρια να απελευθερώνουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών.

Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε

Ζάχαρη και γλυκά

Όλοι γνωρίζουμε, από μικροί, ότι η ζάχαρη κάνει κακό στα δόντια μας. Αποφύγετε να τρώτε καραμέλες και πολλά γλυκά.

Λευκό ψωμί

Οι αμυλούχες τροφές είναι επίσης επιζήμιες για το σμάλτο των δοντιών. Όταν μασάτε ψωμί, το σάλιο σας διασπά τα άμυλα σε ζάχαρη. Όταν το ψωμί γίνεται μια κολλώδης ουσία σαν πάστα στο στόμα σας, κολλάει στις σχισμές ανάμεσα στα δόντια και μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Πατατάκια

Όπως συμβαίνει και με το ψωμί, τα πατατάκια έχουν άμυλο. Επίσης, μασώντας τα πατατάκια, η σκληρή υφή τους μπορεί να τραυματίσει τα ούλα σας.

Αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά επιτρέπουν στην πλάκα να παράγει περισσότερο οξύ για να επιτεθεί στο σμάλτο των δοντιών.

Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μόλις έχετε πιεί μια σόδα, καθώς αυτό μπορεί να επιταχύνει τη φθορά.

Πάγος

Πολλοί μπαίνουμε στον πειρασμό να δαγκώσουμε και να μασήσουμε τα παγάκια που έχουν μείνει στο ποτήρι μας, αφού έχουμε πιει το νερό/ποτό μας. Αλλά δεν είναι καλή ιδέα.

Το μάσημα μιας σκληρής ουσίας μπορεί να βλάψει το σμάλτο ή ακόμα μπορεί να σπάσουμε κάποιο δόντι.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ κάνει το στόμα μας στεγνό και μειώνει το σάλιο. Χρειαζόμαστε το σάλιο για να διατηρήσουμε τα δόντια υγιή, καθώς εμποδίζει το φαγητό να κολλήσει στα δόντια και ξεπλένει τα μικροσωματίδια.

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια μπορεί να είναι νόστιμα τόσο ως φρούτα όσο και ως χυμοί και έχουν άφθονη βιταμίνη C. Αλλά η περιεκτικότητά τους σε οξύ μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο, καθιστώντας τα δόντια πιο ευάλωτα στην τερηδόνα.

Αποξηραμένα φρούτα

Αν και τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα υγιεινό σνακ, δυστυχώς κολλάνε στα δόντια μας και περιέχουν συνήθως ζάχαρη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, τα αποξηραμένα φρούτα κολλάνε εύκολα στις σχισμές των δοντιών, αφήνοντας πίσω τους τη ζάχαρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.