ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Δυο αγαπημένα φαγητά που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας

Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε επαναχρησιμοποιημένο λάδι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκφυλισμό στον εγκέφαλο

Δυο αγαπημένα φαγητά που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας

Δύο τύποι τροφών αυξάνουν «εκθετικά» τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, λόγω του ανθυγιεινού τρόπου με τον οποίο μαγειρεύονται, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Σύμφωνα με την Daily Express, μία ανησυχητική νέα έρευνα, αποκάλυψε ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε επαναχρησιμοποιημένο λάδι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκφυλισμό στον εγκέφαλο.

Αυτό ισχύει τόσο για φαγητά από αλυσίδες φαστ φουντ αλλά ακόμα και σε εστιατόρια, αφού πολλές επιχειρήσεις εστίασης ακολουθούν την πρακτική της «ανακύκλωσης» του λαδιού, για να μειώνουν τα έξοδά τους.

Η μελέτη για τα τηγανητά

Μάλιστα, δύο είναι οι τηγανιτές τροφές που ενέχουν τον περισσότερο κίνδυνο, όχι επειδή είναι σημαντικά πιο «τοξικές», αλλά επειδή είναι τόσο δημοφιλείς και διαδεδομένες. Πρόκειται για τις τηγανητές πατάτες και το τηγανητό κοτόπουλο.

Στα πλαίσια της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, οι επιστήμονες κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα νευροεκφυλισμού σε αρουραίους που κατανάλωναν επαναχρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια σε σύγκριση με άλλα τρωκτικά που ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τα ίδια προβλήματα εντοπίστηκαν και στους απογόνους των αρουραίων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο αυξημένος νευροεκφυλισμός φαίνεται να συνδέεται με τις επιδράσεις του ελαίου στο αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του ήπατος, του εντέρου και του εγκεφάλου.

Αυτός ο άξονας ήπατος-έντερου-εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών και οι βλάβες σε αυτόν παρουσιάζουν συσχέτιση με νευρολογικές διαταραχές.

Ένας από τους ερευνητές, ο Kathiresan Shanmugam, αναπληρωτής καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Ταμίλ Ναντού, εξήγησε: «Το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες έχει συνδεθεί με αρκετές μεταβολικές διαταραχές, αλλά δεν έχουν υπάρξει διαχρονικές έρευνες για την επίδραση του επανειλημμένα τηγανισμένου λαδιού και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στην υγεία».

Η έρευνα όπως αναφέρθηκε έγινε με υποκείμενα αρουραίους, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 5 ομάδες. Η πρώτη τρεφόταν με την τυπική διατροφή αυτών των ζώων. Στις υπόλοιπες τέσσερις, η τροφή συνοδευόταν από φρέσκο ηλιέλαιο, φρέσκο σησαμέλαιο, επαναχρησιμοποιημένο ηλιέλαιο και επαναχρησιμοποιημένο σησαμέλαιο αντίστοιχα για την κάθε μία.

Σε σύγκριση με άλλες ομάδες, τα τρωκτικά που έτρωγαν επαναθερμασμένα έλαια εμφάνισαν αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο ήπαρ. Αυτά τα ίδια τρωκτικά παρουσίασαν επίσης αξιοσημείωτη βλάβη στο παχύ έντερο που πυροδότησε αλλαγές στις ενδοτοξίνες και τους λιποπολυσακχαρίτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός των λιπιδίων στο ήπαρ μεταβλήθηκε σημαντικά και η μεταφορά του σημαντικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος DHA προς τον εγκέφαλο μειώθηκε. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε νευροεκφυλισμό, ο οποίος φάνηκε στην ιστολογία του εγκεφάλου των αρουραίων που κατανάλωναν το θερμαινόμενο λάδι», σημείωσε ο Δρ. Shanmugam.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.