Οι Αρχές του κρατιδίου Κεράλαβστη νότια Ινδία μετά την καταγραφή δύο θανάτων από τον ιό Νίπα, αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία και τις τράπεζες και να απαγορεύσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός Νίπα είναι ένα παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή φάρμακο για την αντιμετώπισή του.

Οι γειτονικές πολιτείες επίσης, Καρνατάκα και Ταμίλ Ναντού ζητούν τεστ ανίχνευσης σε όποιον εισέρχεται από την Κεράλα, με σχέδια για απομόνωση οποιουδήποτε εμφανίζει συμπτώματα γρίπης.

Εμπειρογνώμονες επιστρατεύτηκαν για να συλλέξουν δείγματα υγρού από νυχτερίδες και οπωροφόρα δέντρα καθώς πρόκειται για ιό που ανιχνεύεται σε φρουτονυχτερίδες, οι οποίες θεωρούνται φυσικός ξενιστής του.

Σχεδόν 800 άτομα υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ για τον ιό Νίπα το τελευταίο διήμερο και επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα – δύο ενήλικες και ένα παιδί που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Πρόκειται για το τέταρτο ξέσπασμα του ιού στο ίδιο κρατίδιο, από το 2018. Ενός ιού για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο και ο οποίος εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων νυχτερίδων, χοίρων ή ανθρώπων, σκοτώνοντας έως και το 75% των μολυσμένων.

«Εξετάζουμε ανθρώπους και ταυτόχρονα ειδικοί συλλέγουν δείγματα υγρών από δασικές περιοχές που θα μπορούσαν να είναι το hotspot για την εξάπλωση», δήλωσε στο Reuters η Βέινα Τζορτζ, υπουργός Υγείας της πολιτείας.

Δείγματα ούρων νυχτερίδων, περιττωμάτων ζώων και μισοφαγωμένων φρούτων συλλέχθηκαν από το Μαρουθόνκαρα, το χωριό όπου έζησε το πρώτο θύμα, που βρίσκεται δίπλα σε ένα δάσος 300 στρεμμάτων (121 εκταρίων) που φιλοξενεί πολλά είδη νυχτερίδων.

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο υπερεπαγρύπνησης και ανίχνευσης», είπε η Βέινα Τζορτζ, προσθέτοντας ότι 77 άτομα έχουν εντοπιστεί ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Τι γνωρίζουμε για τον ιό Νίπα

Ο ιός Νίπα είναι ζωονοτικός, δηλαδή μπορεί να μεταδοθεί από ζώα σε ανθρώπους μέσω της απευθείας επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων νυχτερίδων και χοίρων, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μέσω μολυσμένων τροφίμων. Ο ιός σκοτώνει σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 40% με 75% όσων μολυνθούν.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1999 σε χοιροτρόφους στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη με τα περισσότερα κρούσματα να προέρχονται από την άμεση επαφή με άρρωστα γουρούνια ή μολυσμένους ιστούς χεοίρων. Περί τα 300 άτομα είχαν μολυνθεί τότε και 100 εξ’ αυτών πέθαναν.

Έκτοτε δεν σημειώθηκε ξέσπασμα του ιού Νίπα στις δύο αυτές χώρες, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).

Το 2001 ο ιός Νίπα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Μπανγκλαντές και έκτοτε η χώρα βιώνει κάθε χρόνο ξεσπάσματα συνήθως μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαϊου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι μολύνσεις στο Μπαγκλαντές πιστεύεται ότι προκαλούνται από την κατανάλωση φρούτων ή παραγώγων τους – όπως ο χυμός καρύδας ή χουρμάδων, μολυσμένων από τα ούρα ή το σάλιο φρουτονυκτερίδων.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, οι φρουτονυκτερίδες θεωρούνται φυσικέ ξενιστές του ιού Νίπα.

Φρουτονυκτερίδες στην Κεράλα είχαν διαγνωστεί θετικές στον ιό αυτό στο πρώτο ξέσπασμά του στο ινδικό αυτό κρατίδιο το 2018, όταν πέθαναν 21 από τους 23 μολυνθέντες. Σε επόμενα ξεσπάσματα του ιού στην Κεράλα το 2019 και το 2021 πέθαναν δύο άνθρωποι.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μερικοί άνθρωποι που μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό Νίπα μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, πράγμα το οποίο δημιουργεί προβλήματα στη διάγνωσή του και επομένως στο να παρθούν έγκαιρα μέτρα για την εξάπλωση της λοίμωξης.

Τα αρχικά συμπτώματα του Νίπα μπορεί επίσης να μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή ενός απλού κρυολογήματος.

Εμφανίζονται συνήθως τέσσερις έως 14 ημέρες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και αναπνευστικά συμπτώματα όπως πονόλαιμο, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, σύμφωνα με το CDC.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται οίδημα του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα), με τους ασθενείς να πέφτουν σε κώμα μέσα σε 48 ώρες. Αν και τα άτομα που αναπτύσσουν συμπτώματα εγκεφαλίτιδας από τον ιό Νίπα μπορούν να αναρρώσουν, το CDC λέει ότι μπορεί να εμφανίσουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Το CDC λέει επίσης ότι έχουν καταγραφεί θάνατοι από τον ιό Νίπα μήνες ή και χρόνια μετά την έκθεση σε αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!