Η δυσανεξία στη λακτόζη εκδηλώνεται όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει επαρκή ποσότητα λακτάσης, ενός ενζύμου που παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της λακτόζης, του βασικότερου σακχάρου που περιέχει το γάλα.
Είναι κοινή πάθηση και πολλές φορές παραμένει αδιάγνωστη για πολύ καιρό.
Αν δεν πρόκειται για σοβαρή δυσανεξία αλλά για απλή ευαισθησία, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς οι ενοχλήσεις είναι πιο ήπιες και πιο σπάνιες, οπότε είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν ως βασική αιτία τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δείτε τις ενδείξεις που πιθανότατα υποδεικνύουν ότι ο οργανισμός αδυνατεί να μεταβολίσει τη λακτόζη:
Πλήθος γαστρεντερικών συμπτωμάτων: Η δυσανεξία στη λακτόζη εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα, κυρίως με το φούσκωμα, τα αέρια, τη διάρροια, τον πόνο στην κοιλιακή χώρα, το επίμονο γουργούρισμα της κοιλιάς και τα δύσοσμα αέρια μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Λιγότερο συνήθη συμπτώματα είναι τα αφρώδη κόπρανα και η ναυτία (με ή χωρίς εμετό), τα οποία ενδέχεται να προκύπτουν λόγω άλλης πάθησης.
Άμεση εκδήλωση των συμπτωμάτων: Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αντέχουν μια μικρή ποσότητα λακτόζης χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα, ωστόσο το όριο ανοχής στη λακτόζη διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Μόρις ξεπεραστεί το όριο αυτό, η ένταση των συμπτωμάτων είναι ανάλογη της ποσότητας λακτόζης που εισέρχεται στον οργανισμό. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται άμεσα, από 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση των γαλακτοκομικών.
Πρόσφατη κρίση του γαστρεντερικού: Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν αποκλείεται να είναι δευτεροπαθής, δηλαδή να προκύπτει ως συνέπεια άλλου προβλήματος, όπως μια κρίση γαστρεντερίτιδας ή έξαρση της νόσου του Crohn. H αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης στην περίπτωση αυτή οδηγεί σε υποχώρηση της δυσανεξίας και η ικανότητα του οργανισμού να διασπά τη λακτόζη σταδιακά επανέρχεται.
Πιο έντονα συμπτώματα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων: Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη δεν χρειάζεται να αποφεύγει πάντα όλα τα γαλακτοκομικά. Τα δεκάδες είδη γαλακτοκομικών που υπάρχουν στην αγορά διαθέτουν διαφορετική περιεκτικότητα σε λακτόζη, οπότε μέσα από μια διαδικασία δοκιμής μπορεί κανείς να βρει το επιτρεπτό όριο κατανάλωσης που δεν προκαλεί συμπτώματα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.