ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την σχιζοφρένεια μετά από 30 χρόνια – Δείτε πόσο θα κοστίζει 

Το φάρμακο λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή δισκίου

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την σχιζοφρένεια μετά από 30 χρόνια – Δείτε πόσο θα κοστίζει 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε για πρώτη φόρα μετά από τρεις δεκαετίες, ένα νέο είδος φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια.

Το φάρμακο λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή δισκίου δύο φορές την ημέρα και θα κυκλοφορήσει στην αγορά με την ονομασία Cobenfy, ενώ το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι φαίνεται να έχει λιγότερες παρενέργειες από τα υπάρχοντα φάρμακα.

Το Cobenfy ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση ρυθμίζοντας την ακετυλοχολίνη, μια άλλη χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά τη μνήμη, τη μάθηση και την προσοχή.

«Η σχιζοφρένεια σχετίζεται με υπερβολική νευροδιαβίβαση ντοπαμίνης – άρα με υπερβολική δραστηριότητα ντοπαμίνης», εξηγεί η Δρ. Αν Σιν, ψυχίατρος και διευθύντρια κλινικής έρευνας για τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή στο νοσοκομείο McLean κοντά στη Βοστώνη.

Το Cobenfy είναι το πρώτο νέο φάρμακο για την ψύχωση που δεν μεταβάλλει τα επίπεδα της ντοπαμίνης.

«Μελετώ τη σχιζοφρένεια και μέσω αυτής της έρευνας άρχισα να διερευνώ την ιδέα της στόχευσης των μουσκαρινικών υποδοχέων, επειδή εδώ υπήρχε ένα τυχαίο κλινικό εύρημα που υποδήλωνε πιθανή αποτελεσματικότητα, η οποία είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθεί στην ψυχιατρική», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Άντριου Μίλερ. Ο ερευνητής αναφέρεται σε μια μελέτη του 1997 κατά την οποία ασθενείς με Αλτσχάιμερ έλαβαν ένα φάρμακο το οποίο αν και μείωσε τα συμπτώματα, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά.

Οι μουσκαρινικοί υποδοχείς πήραν το όνομά τους επειδή ανταποκρίνονται στη μουσκαρίνη, μια χημική ουσία που περιέχεται σε ορισμένα μανιτάρια.

Το πρόβλημα στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου που τους ενεργοποιεί στον εγκέφαλο είναι ότι μπορεί να ενεργοποιήσει και τους υποδοχείς στον γαστρεντερικό σωλήνα, κάτι που οι ασθενείς δεν θα μπορούσαν να ανεχθούν.

Έτσι, ο Μίλερ και η ομάδα του αποφάσισαν να προσθέσουν ένα δεύτερο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη – προκειμένου να κλείσουν τους γαστρεντερικούς υποδοχείς. Το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να περάσει στον εγκέφαλο από το αίμα. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει τους μουσκαρινικούς υποδοχείς, αλλά δεν εμποδίζει το πρώτο φάρμακο να κάνει τη δουλειά του στον εγκέφαλο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, η Bristol Myers Squibb, δήλωσε ότι το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο και θα κοστίζει 1.850 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με το NPR.

Για την έγκριση του φαρμάκου, ο FDA εξέτασε τα αποτελέσματα των διπλά τυφλών, ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών που διεξήγαγαν οι ερευνητές και οι οποίες διήρκησαν 5 εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, καθώς η μελέτη είχε μικρή διάρκεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συνήθεις παρενέργειες του Cobenfy περιλαμβάνουν ναυτία, δυσκοιλιότητα και ταχυκαρδία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.