ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου 

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου 

Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου ροφήματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά 1/5.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιέλαβε περισσότερες από μισό εκατ. γυναίκες και αποκάλυψε ότι το γάλα είναι το καθημερινό ρόφημα που μπορεί να κάνει μας καλό σε πολύ περισσότερα από τα οστά και τα δόντια.

Η επιπλέον πρόσληψη 300 mg ασβεστίου την ημέρα – ποσότητα που περιέχεται περίπου σε ένα μεγάλο ποτήρι γάλα – θα μπορούσε να συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 17%.

Τι έδειξε η έρευνα για το ρόφημα και τη σύνδεση με την πρόληψη του καρκίνου

Οι επιστήμονες ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 542.000 γυναίκες για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ 97 προϊόντων και θρεπτικών συστατικών και των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τροφές και ποτά πλούσια σε ασβέστιο, όπως το γάλα και το γιαούρτι, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε διάστημα 16 ετών.

Το ασβέστιο βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση τόσο από γαλακτοκομικές όσο και από μη γαλακτοκομικές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου.

Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τυριού ή παγωτού δεν είχε καμία διαφορά, όπως διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, ενίσχυσαν τον σαφή σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

Η κατανάλωση επιπλέον 20g αλκοόλ την ημέρα – ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί – βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15% στο σύνολο της μελέτης.

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας συγκαταλέγονταν στις διατροφικές κατηγορίες που συνδέονται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, με επιπλέον 30g την ημέρα να σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου κατά 8%.

Η Δρ Κέρεν Παπιέρ, κύρια ερευνήτρια και ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Oxford Population Health, δήλωσε: «Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη μεμονωμένη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του εντέρου και υπογραμμίζει τον προστατευτικό ρόλο του ασβεστίου στην ανάπτυξη αυτής της νόσου».

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της αύξησης του ασβεστίου στην υγεία διαφορετικών πληθυσμών».

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι ο προστατευτικός ρόλος του ασβεστίου μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά του να δεσμεύει τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, μειώνοντας έτσι τις δυνητικά καρκινογόνες επιδράσεις τους.

Η Σοφία Λόουζ, υπεύθυνη ενημέρωσης για θέματα υγείας στο Cancer Research UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου».

Ανεξάρτητοι ειδικοί χαιρέτισαν τη μελέτη, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «καλοσχεδιασμένη ανάλυση» και τόνισαν ότι θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιπτώσεις πολλές γυναίκες.

Ο Καθηγητής Άντριου Πρέντις, ειδικός στη διατροφή από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση γάλακτος είναι ιδιαίτερα ευεργετική και παρέχουν ενδείξεις ότι αυτή η επίδραση μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ασβέστιο που περιέχει το γάλα, εγείροντας το ερώτημα αν τα συμπληρώματα ασβεστίου θα μπορούσαν επίσης να έχουν προστατευτική δράση».

«Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμη, αλλά ως διατροφολόγος, θα συνεχίσω να λαμβάνω το ασβέστιό μου από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο καθηγητής Τομ Σάντερς, ειδικός στη διατροφή από το King’s College London.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, αν και ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου αυτό συμβαίνει παραμένει άγνωστος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.