Η απώλεια των μαλλιών είναι μία δυσάρεστη εμπειρία, αλλά δεν αντιμετωπίζεται πάντοτε αποτελεσματικά με τοπικές ή συστηματικές φαρμακευτικές θεραπείες ή όταν εκλείψει το αίτιο που την προκαλεί.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μόνη λύση είναι οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών, τις οποίες επιλέγουν ολοένα περισσότερα άτομα.
Όπως όμως ισχύει με σχεδόν όλα όσα αφορούν την Ιατρική, έτσι και οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών περιβάλλονται από πολλούς μύθους. Ο πλαστικός επανορθωτικός και αισθητικός χειρουργός Γεώργιος Βελημβασάκης εξηγεί ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι και ποια είναι η αλήθεια γι’ αυτούς.
Μύθος: Όλοι μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατάλληλοι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών. Αν και η συντριπτική πλειονότητα μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καθιστούν κάποιους μη επιλέξιμους. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
- Το να έχει ο ασθενής ασταθή, ταχέως εξελισσόμενη τριχόπτωση
- Το να μην διαθέτει επαρκή ποσότητα και πυκνότητα μαλλιών στην περιοχή απ’ όπου θα ληφθούν τα μοσχεύματα των μαλλιών
Επιπλέον, πριν αποφασιστεί μια μεταμόσχευση πρέπει:
- Να λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό
- Να ελέγχονται οι συνυπάρχουσες δερματολογικές και ιατρικές παθήσεις.
Μύθος: Δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις μαλλιών μετά την ηλικία των 60 ετών
Η αλήθεια είναι πως η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες μεταξύ 25 και 70 ετών. Στις ηλικίες κάτω των 25 ετών συνιστάται στους ασθενείς να περιμένουν λίγα χρόνια, μέχρι να προσδιοριστεί ο τύπος της τριχόπτωσής τους. Διαφορετικά, είναι πιθανόν να χρειαστεί να υποβληθούν σε περισσότερες από μία μεταμοσχεύσεις.
Μύθος: Τα μαλλιά θα φαίνονται αφύσικα
Η αλήθεια είναι ότι οι παλαιότερες μεταμοσχεύσεις μαλλιών έδιναν ένα αφύσικο/ξένο αποτέλεσμα. Ακόμα και κάποιος άπειρος μπορούσε να διακρίνει ότι είχε πραγματοποιηθεί κάποια επέμβαση στο τριχωτό της κεφαλής. Σήμερα, όμως, οι τεχνικές έχουν βελτιωθεί και υπάρχει πλέον δυνατότητα τοποθέτησης των τριχοθυλακίων:
- Υπό σωστή γωνία
- Στο σωστό βάθος
- Με τη σωστή κατανομή ανά περιοχή
- Σε συμμετρία με τα χαρακτηριστικά του προσώπου
- Σύμφωνα με την ηλικία
Όλ’ αυτά μαζί εξασφαλίζουν ένα φυσικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό ούτε καν όταν παρατηρεί κάποιος προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον, τα νέα μαλλιά μπορούν να δεχτούν κάθε τεχνική εργασία (π.χ. βαφή), να λούζονται, να κουρεύονται και να χτενίζονται χωρίς περιορισμούς.
Μύθος: Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά
Η αλήθεια είναι ότι οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών ως διαδικασία παρέχουν μόνιμο αποτέλεσμα. Δεν παύει όμως να αφορούν τοποθέτηση σε νέα θέση των τριχοθυλακίων από το πίσω μέρος του κεφαλιού, που θα συνεχίσουν τον φυσικό κύκλο της ζωής τους.
Επομένως, η μεταμόσχευση μαλλιών δεν μπορεί να αποτρέψει την πτώση των τριχών που είναι προγραμματισμένες να πέσουν κάποια στιγμή. Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι ότι θα παραμείνουν στη νέα θέση τους μέχρι την ηλικία που φυσιολογικά θα έπεφταν αν βρίσκονταν ακόμα στην αρχική θέση (π.χ. στα 85 έτη).
Επιπλέον, παράλληλα με τη μεταμόσχευση και για την αποφυγή ή καθυστέρηση της τριχόπτωσης των υπολοίπων μη-μεταμοσχευμένων μαλλιών, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει και άλλες θεραπείες, φαρμακευτικές ή μη (π.χ. PRP).
Σημειώνεται ότι περίπου 1,5 μήνα μετά τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι αρχίζουν να πέφτουν τα μεταμοσχευμένα μαλλιά. Αυτό οφείλεται στο σοκ που υπέστησαν τα τριχοθυλάκια λόγω της μεταφοράς τους. Το φαινόμενο, όμως, είναι προσωρινό. Περίπου τον 3ο μήνα μετά τη μεταμόσχευση, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται από τα τριχοθυλάκια νέα μαλλιά. Δεν θα βγουν όμως όλα μαζί, αλλά σταδιακά.
Μύθος: Όλες οι χειρουργικές τεχνικές είναι ίδιες
Οι πιο διαδεδομένες τεχνικές μεταμόσχευσης είναι η FUT και η FUE. Η πρώτη είναι πιο αιματηρή και δημιουργεί οίδημα αλλά και ουλές στη δότρια περιοχή. Κατ’ αυτήν, λαμβάνεται μία λωρίδα δέρματος (strip) από το πίσω μέρος του κεφαλιού που δεν επηρεάζεται από την τριχόπτωση. Ακολουθεί ο τεμαχισμός της για να δημιουργηθούν τα μοσχεύματα και η τοποθέτησή τους στη νέα τους θέση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να τραυματίσει τα τριχοθυλάκια και να τα καταστήσει ακατάλληλα για μεταμόσχευση.
Η FUE είναι μία σχεδόν αναίμακτη διαδικασία. Τα τριχοθυλάκια εξάγονται ένα-ένα από τη δότρια περιοχή με μικροσκοπικά εργαλεία, τα οποία δεν τραυματίζουν το δέρμα. Ακολουθεί ο διαχωρισμός και η ομαδοποίηση των τριχοθυλακίων, αναλόγως με τον αριθμό των τριχών που περιέχουν (μονότριχα, δίτριχα, τρίτριχα, τετράτριχα κ.ο.κ.).
Στη συνέχεια, τα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται με ατραυματικό μικροεργαλείο (λέγεται implanter pen) στη νέα τους θέση. Η ασφάλεια που παρέχει η μέθοδος FUE και το εξαιρετικό της αποτέλεσμα την έχουν καταστήσει την πιο δημοφιλή τεχνική τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο κ. Βελημβασάκης.
Μύθος: Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών είναι επώδυνες
Η αλήθεια είναι ότι ο ασθενής δεν νιώθει πόνο στη διάρκεια της επέμβασης, διότι χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία. Μετά την ολοκλήρωσή της, εξ άλλου, μπορεί να αισθάνεται ήπια ενόχληση για 2 ημέρες, η οποία αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.
«Η απώλεια των μαλλιών είναι μία δυσάρεστη εμπειρία, ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου που τη βιώνει. Άνδρες και γυναίκες αποκτούν άγχος, και χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και την καλή τους ψυχολογία», επισημαίνει ο κ. Βελημβασάκης. «Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί τη μοναδική επιλογή που φέρνει οριστικά και μόνιμα αποτελέσματα. Είναι απαραίτητη όμως η σωστή ενημέρωση των ενδιαφερομένων γι’ αυτή τη λύση, η οποία είναι οικονομικά προσιτή εάν αναλογιστεί κανείς το κόστος αντιμετώπισης και θεραπείας της τριχόπτωσης σε μόνιμη βάση και ανεκτίμητη όσον αφορά στην αποκατάσταση που προσφέρει».