Για όσα έζησε με τον κορωνοϊό λόγω long Covid μίλησε η Ελληνίδα μικροβιολόγος, Έλενα Καραβά, η οποία ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, μαζί με την οικογένειά της.
To σύνδρομο Long Covid την έκανε να μείνει μακριά από τη δουλειά της για αρκετό καιρό, καθώς αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα λόγω του κορωνοϊού.
«Νόσησα τον Οκτώβριο του 2020. Στην αρχή είχα ελαφριά συμπτώματα όπως απώλεια οσμής, γεύσης, συνεχείς πονοκεφάλους και αύξηση της θερμοκρασία στο πίσω και πάνω μέρος του κρανίου μου. Επίσης ένιωθα τσιμπήματα σε όλο το σώμα και ειδικά στα σημεία που ασκούσα πολύ πίεσης καθώς ήμουν ξαπλωμένη ή καθόμουν ή γυμναζόμουν ελαφρώς. Γύρισα στον χώρο εργασίας μου όπου εργάζομαι ως βοηθός μικροβιολόγου και ένιωθα ακόμη άσχημα. Τον Γενάρη παρατήρησα ότι συνέχιζα να παρουσιάζω μία θολότητα, ομίχλη του νου θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και είχα δυσκολία στο να εστιάσω κάπου την προσοχή μου», είπε η Έλενα Καραβά για τον απόλυτο εφιάλτη που βίωσε λόγω του κορωνοϊού.
Η Ελληνίδα θυμάται πως άντεξε για αρκετούς μήνες, όμως τον Ιούνιο δεν μπορούσε πλέον να οδηγήσει. «Αισθανόμουν ότι δεν με εμπιστευόμουν στην οδήγηση. Τη νύχτα άρχισε να μου παρουσιάζεται πίεση και πάλι στο πάνω μέρος του κρανίου και τσιμπήματα και μία τρομερή πίεση στο πίσω μέρος χαμηλά. Δεν ήταν πονοκέφαλος ήταν πίεση. Πόνος παρουσιαζόταν μετά από λίγα λεπτά πίεσης από το μαξιλάρι ή την παλάμη του χεριού. Ήταν τοπικός», θυμάται η μικροβιολόγος που ζει στην Ολλανδία.
Ο εφιάλτης της είχε μόλις αρχίσει καθώς πλέον αδυνατούσε να εργαστεί. «Παρατήρησα ότι φτάνοντας στον χώρο εργασίας μου και ξεκινώντας τη δουλειά μου δεν μπορούσα να κάνω υπολογισμούς, να διαβάσω ένα κείμενο και να κατανοήσω το νόημα, είχα ουδέτερα συναισθήματα και μία μόνιμη θολούρα, αλλά και απώλεια μνήμης και σύγχυσης. Μετά από κάθε πρότασή μου ένιωθα κουρασμένη», ανέφερε η Ελληνίδα μικροβιολόγος.
Η Έλενα Καραβα αναγκάστηκε τελικά να μιλήσει με τον αγγειολόγο της, αναφέροντας τα συμπτώματά της. Εκείνος τότε της είπε πως «έχουμε να κάνουμε με Long Covid». «Μου ανέφερε ότι το νευρικό μου σύστημα δεν ήταν σε υγιή κατάσταση και ότι θα κρατήσει αρκετά. Θα πάρει καιρό για να βελτιωθεί. Πλέον είχα καταρρεύσει σωματικά και ένιωθα διαρκώς στεναχώρια και θλίψη και με είχε πάρει από κάτω», τόνισε η Έλενα Καραβά. Τελικά, αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την Life Coach της για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση που βίωνε. «Χρειαζόμουν βοήθεια και για πρώτη φορά παραδέχτηκα σε κάποιον ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ζήτησα βοήθεια. Από το πρώτο και μόνο ραντεβού μας ένιωσα καλά, άρχισε να μειώνεται η θολούρα που είχα. Τώρα συνεχίζω εντατικά με όλα τα στηρίγματα που έχω λάβει και διαπίστωσα ότι δεν πρέπει να το αφήσω με τίποτα. Τώρα νιώθω καλύτερα», είπε.
Τι είναι το long Covid
Η οξεία φάση της λοίμωξης με κορωνοϊό μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα και, ακόμη και μετά την αποδρομή της, τα συμπτώματα μπορούν να παραμείνουν για καιρό. Περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς Covid-19 αναφέρει ότι τα συμπτώματά του διαρκούν πάνω από τέσσερις εβδομάδες. Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα είναι η κόπωση, η δύσπνοια και η γνωστική εξασθένηση. Οι αιτίες για την επιμονή των συμπτωμάτων σε μερικούς ανθρώπους και όχι σε άλλους δεν έχει κατανοηθεί καλά μέχρι στιγμής. Tον περασμένο Ιανουάριο επιστήμονες στην Ελβετία ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά βρήκαν τρόπο να προβλέπουν κατά πόσο ένας ασθενής κινδυνεύει να αναπτύξει τη λεγόμενη μακρά Covid-19. Πρόκειται για μια «υπογραφή» στο ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων (που είναι συχνότερα σε όσους εμφανίζουν Long Covid) σε συνδυασμό με ιστορικό άσθματος, την ηλικία και μερικά αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης.