ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Έμφραγμα ή ανακοπή καρδιάς; – Οι τρεις βασικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Για να είμαστε σε θέση να παράσχουμε πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που τύχει να είμαστε μάρτυρες σε ένα περιστατικό

Έμφραγμα ή ανακοπή καρδιάς; – Οι τρεις βασικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Οι όροι «έμφραγμα» και «ανακοπή καρδιάς» χρησιμοποιούνται συχνά ο ένας στη θέση του άλλου, όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα, επομένως χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικές για να αντιμετωπιστούν.

Καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε σε ποια σημεία διαφέρει το έμφραγμα και η ανακοπή καρδιάς ώστε να είμαστε σε θέση να παράσχουμε πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που τύχει να είμαστε μάρτυρες σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Ποιος πολιτικός αρχηγός, κατά τη γνώμη σας, έδωσε τις πιο πειστικές και ειλικρινείς απαντήσεις στο debate;

  • Κ.Μητσοτάκης (ΝΔ) (9%, 1.989 Votes)
  • Α.Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) (17%, 3.955 Votes)
  • Ν.Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) (2%, 443 Votes)
  • Δ.Κουτσούμπας (ΚΚΕ) (4%, 1.031 Votes)
  • Κ.Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) (22%, 5.078 Votes)
  • Γ.Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) (4%, 905 Votes)
  • Κανένας (38%, 8.872 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (3%, 806 Votes)

Σύνολο ψήφων: 23.079

Loading ... Loading ...

Διαφορά 1η: Η αιτία

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο επεισοδίων δύο αφορά την αιτία που τα προκαλούν. Από τη μία, το έμφραγμα προκύπτει λόγω προβλήματος στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ από την άλλη η ανακοπή είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας στο ηλεκτρικό κύκλωμα της καρδιάς.

Όταν κάποιος παθαίνει έμφραγμα, εμποδίζεται η ροή αίματος προς την καρδιά λόγω της ύπαρξης θρόμβου ή λόγω της στένωσης κάποιας αρτηρίας.

Όσο περνά η ώρα και το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι βλάβες που προκύπτουν κι αυτό γιατί όσο η καρδιά στερείται αίμα και οξυγόνο οι ιστοί της αρχίζουν να πεθαίνουν.

Στην ανακοπή καρδιάς δεν διαπιστώνεται απόφραξη άρα ούτε παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του αίματος, αλλά παρατηρείται ηλεκτρική δυσλειτουργία που κάνει την καρδιά να σταματά να χτυπά, πράγμα που συνεπάγεται ότι δεν παρέχεται αίμα σε κανένα σημείο του σώματος.

Διαφορά 2η: Τα συμπτώματα

Δεδομένου ότι στο έμφραγμα η καρδιά συνεχίζει να χτυπά ενώ στην καρδιακή ανακοπή όχι, τα δύο επεισόδια εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα.

Η καρδιακή ανακοπή οδηγεί σε απώλεια συνείδησης (δηλαδή λιποθυμία) και διακοπή των παλμών της καρδιάς, γι’ αυτό και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.

Στο έμφραγμα, όπου η καρδιά συνεχίζει να χτυπά (αν και με δυσκολία), προκαλούνται πόνοι (κυρίως στο στήθος, στο χέρι και στο σαγόνι), δύσπνοια και κρύος ιδρώτας. Άλλα πιθανά συμπτώματα του εμφράγματος είναι η ναυτία και το αίσθημα κόπωσης.

Και το έμφραγμα μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο, ωστόσο είναι μεγαλύτερο το «παράθυρο» για ιατρική παρέμβαση, αφού τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν ώρες, μέρες ή και ολόκληρες εβδομάδες πριν το ίδιο το επεισόδιο.

Διαφορά 3η: Η αντιμετώπιση

Τόσο στην περίπτωση εμφράγματος όσο και στην περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας χρειάζεται άμεση παροχή βοήθειας από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την καρδιακή ανεπάρκεια συγκεκριμένα, μέχρι να καταφτάσει το ασθενοφόρο, η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης μόνο με μαλάξεις στο στήθος μπορεί να κρατήσει τον ασθενή στη ζωή. Το ιατρικό προσωπικό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει απινιδωτή για να επαναφέρει τον καρδιακό παλμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.