ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Έμφραγμα: Οι μισοί ενήλικες δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα που προκαλεί

Η καθυστερημένη αναγνώριση του εμφράγματος μπορεί να κοστίσει τη ζωή

Έμφραγμα: Οι μισοί ενήλικες δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα που προκαλεί

Νέα δημοσκόπηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS England) αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες, ιδίως στις ηλικίες άνω των 55 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο να το εκδηλώσουν, έχουν επικίνδυνη άγνοια για τα συμπτώματα που προκαλεί το έμφραγμα.

Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (το 45%) όλων των ηλικιών δήλωσαν αβέβαιοι για τα ύποπτα συμπτώματά του. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες άνω των 55 ετών όμως έφθασε στο 51%.

Επιπλέον, το ένα τρίτο (33%) είπαν πως δεν θα καλούσαν αμέσως ασθενοφόρο εάν οι ίδιοι ή ένα αγαπημένο τους πρόσωπο παρουσίαζε ξαφνικά οξύ πόνο στο στήθος που δεν υποχωρούσε. Ο πόνος αυτός είναι το πιο συχνό σύμπτωμα που προκαλεί το έμφραγμα.

Άλλο ανακοπή καρδιάς κι άλλο έμφραγμα (ή καρδιακή προσβολή)

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι επικρατεί αληθινή σύγχυση στο κοινό ανάμεσα στο έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) και την ανακοπή καρδιάς. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων(το 72%) είπαν ότι δεν γνωρίζουν σε τι διαφέρουν μεταξύ τους. Το 51%, εξ άλλου, είπαν ότι εξ όσων γνωρίζουν είναι το ίδιο πράγμα!

Ωστόσο το έμφραγμα (ή καρδιακή προσβολή) αναπτύσσεται όταν παρεμποδίζεται η ροή αίματος στην καρδιά. Αυτό έχει ως συνέπεια βλάβη στον καρδιακό μυ, αλλά ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του και αναπνέει.

Η ανακοπή καρδιάς, αντιθέτως, συνήθως εκδηλώνεται απότομα, χωρίς προειδοποίηση, με τον ασθενή να χάνει γρήγορα τις αισθήσεις του. Η καρδιά του σταματά, δεν έχει παλμό και η ζωή του κινδυνεύει άμεσα, εάν δεν υποβληθεί εντός λεπτών σε θεραπεία.

Επιπλέον, το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή καρδιάς, αλλά όχι και το αντίστροφο.

Οι πρώτες ώρες

Καθηγητής Καρδιολογίας και κλινικός διευθυντής καρδιοπάθειας στο NHS England δήλωσε: «Η καρδιοπάθεια είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Οι 9 στους 10 ασθενείς, όμως, θα επιζήσουν από το έμφραγμα, εάν φθάσουν εγκαίρως στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να γνωρίζουν τα ύποπτα συμπτώματα»

Όπως εξήγησε, κάθε λεπτό που περνά μετά την έναρξη του εμφράγματος, αυξάνει τις βλάβες στον καρδιακό μυ. Σχεδόν όλες οι βλάβες αναπτύσσονται τις πρώτες 1-2 ώρες από το έμφραγμα. Επομένως, «εάν νιώθετε πρωτόγνωρο πόνο ή σφίξιμο στον θώρακα και έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο», συνιστά.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και ο πόνος στο στήθος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα που προκαλεί το έμφραγμα, ακόμα κι αυτός εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο από ασθενή σε ασθενή. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν και ένα ή περισσότερα άλλα συμπτώματα. Συνεπώς, ένας ασθενής που παθαίνει έμφραγμα μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα από τα εξής:

  • Αίσθημα πόνου, πίεσης, βάρους, σφιξίματος ή συμπίεσης στο θώρακα
  • Πόνο σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να εκδηλωθεί στο μπράτσο (συνήθως το αριστερό, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα δύο χέρια), τη γνάθο, τον αυχένα, την πλάτη, την κοιλιά
  • Αίσθημα ζάλης
  • Εφίδρωση (κρύος ιδρώτας)
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία) ή έμετος
  • Ένα συντριπτικό αίσθημα άγχους (παρόμοιο με μία κρίση πανικού)
  • Βήχας ή συριγμός
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.