Το χρώμα των ούρων αλλά και η σύσταση των κοπράνων μας μπορεί να μας πει πολλά για την υγεία μας.
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα για πολλά άτομα. Πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου έναν στους επτά κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες, και εκδηλώνεται με μείωση στη συχνότητα της αφόδευσης, αλλά και τη δυσκολία εκκένωσης, όπως γράφει η Daily Express.
Η σχέση δυσκοιλιότητας – εμφράγματος
Η κλινική έρευνα έχει υποδείξει εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης, του εμφράγματος. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη και πρέπει να ανησυχούμε αν έχουμε δυσκοιλιότητα;
Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Hypertension το 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Η δυσκοιλιότητα είναι ένας δείκτης καρδιαγγειακών παθήσεων και οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο τείνουν να εκδηλώνουν δυσκοιλιότητα».
Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις αιτιώδους συνάφειας, που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν η δυσκοιλιότητα σας θέτει σε άμεσο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
Όπως αναφέρει ο καρδιολόγος Andrew Freeman: «Αν μου έλεγες, “Κάποιος έχει δυσκοιλιότητα, άρα θα πάθει καρδιακή προσβολή”, μάλλον θα σου έλεγα πως δεν νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για αυτό».
Μία ακόμα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports τον περασμένο Ιούλιο, ανακάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, η μελέτη δέχτηκε κριτική, καθώς δεν εξέταζε τους συμμετέχοντες ειδικά για τη δυσκοιλιότητα, και δεν έλεγξε επαρκώς την επίδραση άλλων μεταβλητών όπως η διατροφή και ο γενικότερος τρόπος ζωής.