Υπάρχουν πολλά πράγματα το καλοκαίρι στα οποία πρέπει να έχουμε το νου μας για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Το νερό, ο καύσωνας, η θάλασσα και ο ήλιος δεν είναι τόσο ιδανικά. Μπορεί να μας προκαλέσουν από θερμοπληξία μέχρι πνιγμό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι;

1. Αφυδάτωση

Περίπου το 78% του σώματός σας αποτελείται από νερό, οπότε όταν δεν το ενυδατώνεστε, δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σωστά. Ειδικά κατά την διάρκεια του καύσωνα, η αφυδάτωση μπορεί να γίνει σοβαρή και ακόμη και θανατηφόρα.

Το καλοκαίρι, φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ειδικά αν εργάζεστε έξω ή κάνετε αθλήματα.

Συνήθως οι ειδικοί συνιστούν αν πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, ωστόσο δεν είναι το ίδιο για όλους. «Ακούστε» το σώμα σας και πιείτε όσο νερό χρειάζεστε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

2. Εγκαύματα από τον ήλιο

Το έγκαυμα είναι ένα τραύμα στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου. Συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος και επιδεινώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Βραχυπρόθεσμα, τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, δηλητηρίαση από τον ήλιο και μόλυνση.

Ακόμα και τις φαινομενικά συννεφιασμένες ημέρες, μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό ακόμα και στα μη φανερά σημεία του σώματός σας.

3. Θερμοπληξία

Η αφυδάτωση και το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι που διατρέχετε όταν περνάτε χρόνο στον ήλιο.

Πολύ συχνό είναι να βγάζετε εξανθήματα λόγω της θερμότητας, τα οποία «τσούζουν», όταν ο ιδρώτας «παγιδεύεται» στους αδένες σας.

Επίσης, μπορεί να παθαίνεται επώδυνες μυϊκές κράμπες από την ζέστη, που εμφανίζονται όταν ιδρώνετε τόσο πολύ που το σώμα σας χάνει άλατα και υγρά.

Η θερμική εξάντληση συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν μπορεί να κρυώσει μέσω της εφίδρωσης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε θερμοπληξία. Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Είναι η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

4. Πνιγμός

Όλοι απολαμβάνουμε τις ηλιόλουστες ημέρες στην παραλία. Ωστόσο, πρέπει και εκεί να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Τα περιστατικά πνιγμού αυξάνονται, όπως είναι φυσικό, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στις ΗΠΑ, ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών, επομένως είναι σημαντικό οι γονείς να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλεια των παιδιών στο νερό.

Μπορείτε να μάθετε ΚΑΡΠΑ. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το να γνωρίζετε πώς να κάνετε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μπορεί να σώσει μια ζωή.

5. Τσιμπήματα από έντομα

Το καλοκαίρι τα τσιμπήματα από μέλισσες, κουνούπια, τσιμπούρια και μυρμήγκια αυξάνονται. Και γιατί λόγω της ζέστης υπάρχουν πολύ περισσότερα έντομα στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και γιατί το σώμα μας δεν καλύπτεται από τα καλοκαιρνά ρούχα.

Μπορείτε να φοράτε εντομοαπωθητικό, ειδικά αν έχετε πάει για κάμπινγκ στην εξοχή. Αποφύγετε τα έντονα αρώματα και τις λοσιόν, καθώς προσελκύουν κουνούπια, μέλισσες και άλλα ζωύφια.

Αν είστε αρκετά ευαίσθητοι και επιρρεπής στα τσιμπήματα εντόμων, προσπαθήστε όσο μπορείτε να φοράτε ρούχα που θα καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας. Τέλος, στην παραλία ή σε κάποιο πικ νικ, μην αφήνετε το φαγητό σας ακάλυπτο.

6. Φουσκάλες και πόνος στα πόδια από τα παπούτσια

Τα χειμερινά παπούτσια είναι γενικά πιο βολικά και προστατευτικά από τα καλοκαιρινά. Οι σαγιονάρες και τα σανδάλια μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες, πόνο και τραυματισμούς στα πόδια.

Τα πόδια είναι περισσότερα εκτεθειμένα το καλοκαίρι, ενώ με τις σαγιονάρες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να «πιαστούν» κάπου, να σκοντάψετε και να χτυπήσετε.

7. Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι πιο συχνές το καλοκαίρι παρά το χειμώνα. Περίπου το 80% έχουν βάση το ασβέστιο και το σώμα μας παράγει περισσότερο ασβέστιο το χειμώνα. Οι πέτρες στα νεφρά συχνά αρχίζουν να σχηματίζονται σε πιο κρύες εποχές και φτάνουν στο αποκορύφωμά τους το καλοκαίρι.

«Οι αυξημένες θερμοκρασίες και η αφυδάτωση οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη των λίθων που σχηματίστηκαν τους χειμερινούς μήνες», εξηγεί ουρολόγος , «και μπορούν ξαφνικά να μετακινηθούν».

Για να αποφύγετε την ανάπτυξη πέτρας στα νεφρά, μείνετε ενυδατωμένοι, περιορίστε το αλάτι και αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

8. Εποχικές αλλεργίες

Στις ΗΠΑ, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αλλεργίες στη γύρη και ο ζεστός, υγρός καιρός το καλοκαίρι προκαλεί αύξηση εποχικών αλλεργιών.

Eιδικός συνιστά να ξεκινήσετε να παίρνετε τα φάρμακα για τις αλλεργίας σας πριν ξεκινήσει η εποχή τους, για να τα προλάβετε.

9. Εποχιακή κατάθλιψη

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) συχνά συνδέεται με την αρχή του φθινοπώρου και με τις όλο και πιο σύντομες, πιο σκοτεινές μέρες. Ωστόσο, η εποχιακή κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί και το καλοκαίρι.

«Είναι λιγότερο διαδεδομένη από τη χειμερινή κατάθλιψη», σημειώνει κλινικός ψυχολόγος, «αλλά η εποχιακή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνδέεται με συναισθήματα ευερεθιστότητας και απογοήτευσης. Μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και έλλειψη ενέργειας και κινήτρων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσοι εμφανίζουν εποχιακή κατάθλιψη το καλοκαίρι μπορεί να αισθάνονται περισσότερη κούραση και δυσφορία λόγω της ζέστης, να δυσκολεύονται να συνηθίσουν τις αλλαγές της καθημερινότητας (όπως ότι τα παιδιά σταμάτησαν το σχολείο) και έχουν περισσότερο κοινωνικό άγχος.