ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Εννιά στάσεις ύπνου μπορούν να μας ανακουφίσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας

Το καρδιαγγειακό σύστημα παρουσιάζει ρυθμίσεις ανάλογες με τον κάθε κύκλο της διαδικασίας του ύπνου

Εννιά στάσεις ύπνου μπορούν να μας ανακουφίσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας

Ο ύπνος, γενικά θεωρείται ευρέως ότι, είναι μια διαδικασία αναζωογόνησης και αποκατάστασης για ολόκληρο τον οργανισμό!

Χαρακτηρίζεται όμως από την πολύπλοκη δραστηριότητα των αυτόνομων καρδιαγγειακών μηχανισμών, αλλά και από σχετικές αλλαγές της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Έχει διαπιστωθεί ότι, το καρδιαγγειακό σύστημα παρουσιάζει διαφορετικές ρυθμίσεις, ανάλογες με τον κάθε κύκλο της διαδικασίας του ύπνου.

Αναλόγως τι μας βολεύει καλύτερα, μπορεί να ξαπλώνουμε ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι για να κοιμηθούμε πιο εύκολα, όμως πολλές φορές ενώ κοιμόμαστε αλλάζουμε στάση χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτές οι 9 αλλαγές στάσης μπορεί να μας «κοστίσουν» σε ποιότητα ύπνου ή να μας προκαλέσουν διάφορους πόνους ή άλλες ενοχλήσεις, αναφέρει η Σέλμπι Χάρις, καθηγήτρια στο Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης.

1. Πόνος στην πλάτη


Αν υποφέρετε από πόνους στην πλάτη, μια αλλαγή στάσης ύπνου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η WebMD συνιστά «Όταν κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας. Μπορείτε επίσης να βάλετε μια μικρή, τυλιγμένη πετσέτα κάτω από την καμπύλη της πλάτης σας.»

2. Πόνος στον ώμο


Για τον πόνο στον ώμο, το Women’s Health Magazine συνιστά να κοιμάστε «Από την πλευρά που δεν πονάτε με τα πόδια σας ελαφρώς λυγισμένα». Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα μαξιλάρι στο στήθος σας και ανάμεσα στα γόνατά σας για πρόσθετη στήριξη.

3. Ιγμορίτιδα


Αν έχετε ιγμορίτιδα, η στάση του ύπνου σας μπορεί να είναι είτε επωφελής ή επιζήμια, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Συνιστάται «Να κοιμάστε με το κεφάλι σας σηκωμένο. Η βλέννα φράσσει τα ιγμόρεια σας τη νύχτα όταν το κεφάλι σας προς τα κάτω, γι’ αυτό πρέπει να έχετε το κεφάλι σας ψηλά κατά τη διάρκεια του ύπνου.»

4. Πονοκέφαλοι

Επίσης με τους πονοκεφάλους, η θέση του ύπνου μπορεί είτε να ανακουφίσει ή να επιδεινώσει την κατάσταση. Η Hub’s Health Expert αναφέρει, «Ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε μια στραβή θέση του λαιμού.» Θα συνιστούσαμε να βάλετε μαξιλάρια γύρω από το κεφάλι σας για τον κρατήσετε σταθερό.

5. Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Για τις γυναίκες που πάσχουν από συμπτώματα που σχετίζονται με το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, το Women’s Health Magazine προτείνει, «Ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να αποφύγετε την καμπύλη στη σπονδυλική σας στήλη.»

6. Υψηλή πίεση αίματος

Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την πίεσή σας με το γιατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του. Ωστόσο, το WebMD κυκλοφόρησε πρόσφατα μια έκθεση από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ehime σχετικά με το πώς η στάση του σώματος επηρεάζει την αρτηριακή μας πίεση την ώρα που κοιμόμαστε. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα μειώνεται η αρτηριακή μας πίεση.

7. Προβλήματα στη πέψη

Σύμφωνα με το Skin Sheen, «Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά βοηθά στην καλύτερη πέψη.» Και αυτό φαίνεται λογικό, επειδή το στομάχι μας είναι προς την αριστερή πλευρά του σώματός μας.

8. Πόνος στον αυχένα

Μια πρόσθετη στήριξη του αυχένα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. «Για τον πόνο στον αυχένα, είναι χρήσιμο να τοποθετούμε μια μικρή τυλιγμένη πετσέτα χεριών ακριβώς κάτω από το λαιμό για πρόσθετη στήριξη», σύμφωνα με το PainPhysicians.com. «Η πετσέτα μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στη μαξιλαροθήκη για να παραμείνει στη θέση της.»

9. Καούρα

Η καούρα μπορεί να κάνει τον ύπνο πολύ δύσκολο. Ακριβώς όπως και με τη δυσπεψία, η καούρα μπορεί να μετριασθεί όταν κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά, σύμφωνα με το WebMD.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους που η στάση του σώματός μας την ώρα του ύπνου μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας. Και μην ξεχνάτε: αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανησυχητική αλλαγή στο σώμα σας ή αν έχετε πόνους που επιμένουν, να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.