Τα φάρμακα για τα οποία θα ισχύσει το μέτρο είναι τα νέα φάρμακα για διαβήτη/αδυνάτισμα τα αντιπηκτικά τα αντιβιοτικά κ.λπ. όπως και ανάμεσά τους  το Ozempic το σκεύασμα των διαβητικών που πολλοί χρησιμοποιούν για την απώλεια βάρους.

Έως πότε θα διαρκέσει το προσωρινό μέτρο – Τι απαγορεύεται

Στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζεται επίσης πως όσο δεν επιτρέπονται οι παράλληλες εξαγωγές, απαγορεύεται και η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ακόμη ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκρισή του για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Επισημαίνει επίσης πως είναι επιβεβλημένη για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειος κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), η κατά προτεραιότητα διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Οι παράλληλες εξαγωγές των 105 φαρμάκων απαγορεύονται από σήμερα 5 Αυγούστου 2024 έως και τις 5 Νοεμβρίου 2024.

Τα φάρμακα για τα οποία απαγορεύονται προσωρινά οι παράλληλες εξαγωγές μπορείτε να τα δείτε ονομαστικά και αναλυτικά ΕΔΩ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!