ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Θεάνθρωπος Αναστήθηκε. Η Ελλάδα, πότε;

Επιστήμονες αναζητούν το μυστικό της μακροζωίας στην κυψέλη των μελισσών

Το αίνιγμα που προσπαθούν να λύσουν οι επιστήμονες

Επιστήμονες αναζητούν το μυστικό της μακροζωίας στην κυψέλη των μελισσών

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει να αποκαλύψει τα βιολογικά μυστικά που κρύβονται πίσω από τη μακροχρόνια ζωή των βασιλισσών μελισσών.

Αν καταφέρουν οι επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν την αινιγματική φύση αυτών των εντόμων, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν θεραπείες που θα επιμηκύνουν τη ζωή του ανθρώπου και θα παράσχουν λύσεις για την αναπαραγωγική υγεία.

Η ερευνητική πρωτοβουλία του Βρετανικού Οργανισμού Προηγμένης Έρευνας και Εφευρέσεων (ARIA) επικεντρώνεται στη διαφορά διάρκειας ζωής μεταξύ των βασιλισσών και των εργατριών μελισσών, παρά τη σχεδόν ταυτόσημη γενετική τους σύνθεση. Ενώ οι εργάτριες μέλισσες ζουν για λίγους μήνες, οι βασίλισσες απολαμβάνουν μια εντυπωσιακή ζωή που φτάνει τα χρόνια, παραμένοντας γόνιμες σε όλη την πορεία τους.

Στην ομάδα των ερευνητών είναι και ο Yannick Wurm, πρώην καθηγητής Εξελικτικής Γονιδιωματικής και Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Ο Wurm και οι συνεργάτες του μελετούν όχι μόνο τις μέλισσες, αλλά και άλλους οργανισμούς όπως σφήκες, μυρμήγκια και τερμίτες, για να ανακαλύψουν βιολογικούς μηχανισμούς που ενδεχομένως να ωφελήσουν τον άνθρωπο.

Η μελέτη των βασιλισσών μελισσών και των μηχανισμών που εξηγούν την εξαιρετική μακροζωία τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστατικές εξελίξεις.

Ο Yannick Wurm σημείωσε ότι «Είναι αυτές οι τολμηρές ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά τη ζωή όλων μας».

Η εξεύρεση τρόπων να αναπαραχθεί η διαδικασία που επιτρέπει στις μέλισσες να ζουν για χρόνια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεθόδους για την αναστολή της γήρανσης, τη βελτίωση της γονιμότητας και τη μεταμόσχευση οργάνων, ανοίγοντας νέους δρόμους για την καταπολέμηση ασθενειών.

Ένας από τους παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην αυξημένη διάρκεια ζωής των βασιλισσών είναι η διατροφή τους με βασιλικό πολτό. Αυτή η ουσία, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, φαίνεται να έχει καθοριστική σημασία για τη μακροχρόνια ζωή των βασιλισσών.

Επίσης, οι επιστήμονες εστιάζουν στη σημασία των αντιοξειδωτικών και των μικροβίων του εντέρου, με πρόσφατες έρευνες να δείχνουν ότι η μεταμόσχευση μικροβίων από βασίλισσες σε εργατριές μέλισσες μπορεί να επεκτείνει τη ζωή τους, κάτι που ενισχύει την ελπίδα για εφαρμογές και στον άνθρωπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.