ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέο τεστ που ανιχνεύει τις παραλλαγές του κορωνοϊού

Το τεστ του Rutgers ανιχνεύει οκτώ διαφορετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέο τεστ που ανιχνεύει τις παραλλαγές του κορωνοϊού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα μοριακό τεστ (PCR) που μπορεί να ανιχνεύσει γρήγορα και εύκολα ποια παραλλαγή του κορωνοϊού έχει μολύνει ένα άτομο.

Το νέο τεστ βασίζεται στους λεγόμενους «μοριακούς φάρους», μιας μεθοδολογίας που αναζητά μόρια που μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες για τη δημιουργία πρωτεϊνών και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλο τεστ PCR.

«Καταφέραμε να φτιάξουμε ένα τεστ PCR το οποίο όχι μόνο ανιχνεύει τον ιό SARS-CoV-2, αλλά προσδιορίζει και την παραλλαγή» δήλωσε ο Ράιαν Ντίκνταν, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό είναι σημαντικό, γιατί μπορούμε πλέον να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τις παραλλαγές σε κάθε δείγμα» πρόσθεσε.

Πρωτοπορία

Τα περισσότερα τεστ PCR ανιχνεύουν μόνο την παρουσία του ιού και δεν προσδιορίζουν ποιο συγκεκριμένο στέλεχος έχει μολύνει το εκάστοτε άτομο.

Εάν οι ειδικοί της δημόσιας υγείας θέλουν να λάβουν δεδομένα σχετικά με τις παραλλαγές για να παρακολουθήσουν πώς και εάν ο ιός μεταλλάσσεται, θα πρέπει να επισκεφθούν τις περιοχές όπου είναι γνωστό ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα, να κάνουν δειγματοληψία και στη συνέχεια να εκτελέσουν μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία αλληλούχισης.

Οι επιστήμονες επιθυμούν να μοιραστούν την μεθοδολογία τους με άλλα εργαστήρια και εταιρείες που κατασκευάζουν διαγνωστικά τεστ, ώστε οι πληροφορίες για τις παραλλαγές του κορωνοϊού να είναι άμεσα διαθέσιμες καθώς είναι συχνά ζωτικής σημασίας στο συντονισμό της χρήσης θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η τεχνολογία των μοριακών φάρων που επινόησε ο Σάντζεϊ Τιάγκι, καθηγητής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers, περιλαμβάνει μικροσκοπικούς, βιοχημικούς ανιχνευτές τόσο ακριβείς που μπορούν να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών στόχων γονιδιακής αλληλουχίας που διαφέρουν μόνο κατά μία χημική βάση. Μόλις οι ανιχνευτές προσκολληθούν στον στόχο, γίνονται φθορίζοντες και χρησιμεύουν ως φάροι για τους επιστήμονες.

Πολλά τεστ PCR που ανιχνεύουν τον κορωνοϊό στοχεύουν μόνο σε μεμονωμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα και δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ πολλών παραλλαγών που κυκλοφορούν στον πληθυσμό. Το τεστ του Rutgers ανιχνεύει οκτώ διαφορετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα – αυτές που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού και αποφεύγουν την ανοσολογική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.

Επειδή τέτοιες μεταλλάξεις είναι πιθανό να διατηρηθούν σε νέες αναδυόμενες παραλλαγές, οι επιστήμονες αναμένουν ότι το τεστ θα είναι χρήσιμο για την ανίχνευση νέων παραλλαγών που προκύπτουν από έναν νέο συνδυασμό μεταλλάξεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «The Journal of Molecular Diagnostics».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.