ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η ουλίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο

Ποιο όργανο μπορεί να προσβάλλει

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η ουλίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η ουλίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο.

Αναλύοντας δείγματα από υγιείς εθελοντές και από πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα βακτήριο που προκαλεί ουλίτιδα μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου!

Το βακτήριο λέγεται Fusobacterium nucleatum (σε συντομογραφία F. Nucleatum) και σπανίως ανευρίσκεται στο έντερο υγιών ανθρώπων. Προγενέστερες έρευνες, όμως, το είχαν εντοπίσει σε μερικούς καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το φημισμένο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σηάτλ, η ύπαρξή του στους όγκους είχε συσχετιστεί:

  • Με αυξημένες πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου
  • Με τις μεταστάσεις του καρκίνου
  • Με χειρότερες εκβάσεις των ασθενών

Παρέμενε όμως ασαφές εάν το βακτήριο παίζει ρόλο και στην πρόκληση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η στοματική υγιεινή

Το F. nucleatum φυσιολογικά υπάρχει σε χαμηλά επίπεδα στο στόμα. Χωρίς καλή στοματική υγιεινή μπορεί να αυξηθεί και, σε συνδυασμό με τα άλλα βακτήρια του στόματος, να οδηγήσει στην ουλίτιδα.

Αν ούτε τότε γίνει θεραπεία, η ουλίτιδα θα εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο. Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος καταστρέφει τα οστά και τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, και τα δόντια πέφτουν.

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την περιοδοντική νόσο με παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών, ακόμα και με ορισμένους καρκίνους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, καταγράφεται μία συσχέτιση και δεν αποδεικνύεται σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Η νέα έρευνα

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν γενετική ανάλυση σε:

  • 80 δείγματα του βακτηρίου από το στόμα εθελοντών χωρίς καρκίνο
  • 55 δείγματα του βακτηρίου από τους όγκους 51 ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ένα συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου, που λέγεται Fna, ήταν πολύ πιθανότερο να ανιχνευθεί στους καρκινικούς όγκους του εντέρου.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν πως υπάρχουν δύο ξεχωριστοί τύποι του Fna. Και οι δύο υπήρχαν στα δείγματα από το στόμα των υγιών εθελοντών και δυνητικά μπορεί να εμπλέκονται στην ουλίτιδα. Ωστόσο μόνον ο ένας τύπος, ο Fna C2, ανιχνεύθηκε στους καρκίνους του παχέος εντέρου.

Όταν οι ερευνητές μόλυναν ποντίκια με τους δύο τύπους του βακτηρίου, εκείνα που μολύνθηκαν από τον Fna C2 ανέπτυξαν περισσότερους καρκινικούς όγκους.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πως φθάνει το συγκεκριμένο βακτηριακό στέλεχος από το στόμα στο παχύ έντερο. Η έρευνά τους όμως έδειξε ότι επιζεί περισσότερο στις όξινες συνθήκες του εντέρου απ’ ό,τι ο άλλος τύπος. Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι μπορεί κάλλιστα να μολύνει το έντερο δια της πεπτικής οδού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να εξετάσουν εάν η καταπολέμηση του βακτηρίου μπορεί να βελτιώσει την έκβαση των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Θέλουν επίσης να διερευνήσουν εάν η ανίχνευση του βακτηρίου θα μπορούσε να είναι δείκτης της επιθετικότητας αυτού του καρκίνου, ώστε να χορηγείται εξ αρχής πιο εντατική θεραπεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.