
Μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως οι γυναίκες έχουν καλύτερη ακοή από τους άνδρες.
Η έρευνα, η οποία περιλάμβανε δείγμα 450 ατόμων από 13 διαφορετικές χώρες, εντοπίζει σαφείς διαφορές στην ακουστική ευαισθησία μεταξύ των δύο φύλων, με τις γυναίκες να υπερέχουν σε όλες τις συχνότητες.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία εκπόνησε τη μελέτη, διαπίστωσε ότι οι άνδρες παρουσίαζαν σημαντικά μειωμένη ακοή σε σχέση με τις γυναίκες σε όλες τις συχνότητες ήχου.
Το αποτέλεσμα της μελέτης, που διεξήχθη σε χώρες όπως το Εκουαδόρ, η Αγγλία, η Γκαμπόν, η Νότια Αφρική και το Ουζμπεκιστάν, αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 2 ντεσιμπέλ καλύτερη ευαισθησία στην ακοή. Παρόλο που η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή, οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι σημαντική και επηρεάζει την ποιότητα της ακουστικής αντίληψης.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Turi King από το Πανεπιστήμιο του Bath, «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες είχαν δύο ντεσιμπέλ πιο ευαίσθητη ακοή σε όλους τους πληθυσμούς που μετρήσαμε, και αυτό εξηγούσε τις περισσότερες από τις διαφορές μεταξύ των ατόμων».
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η διαφορά μπορεί να σχετίζεται με τις ανατομικές διαφοροποιήσεις του κοχλία, που επηρεάζονται από τις ορμόνες κατά την ανάπτυξη στη μήτρα, προσδιορίζοντας έτσι τη φυσική διαφοροποίηση στην ακοή.
Αναμενόμενο, οι γυναίκες δεν είναι απλώς καλύτερες στην ακοή, αλλά και στην επεξεργασία των ηχητικών πληροφοριών.
«Ο εγκέφαλός τους φαίνεται να είναι καλύτερα εξοπλισμένος για την αντίληψη της ομιλίας και την επεξεργασία των ήχων», προσθέτει ο King. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η αυξημένη ευαισθησία στην ακοή δεν είναι πάντα ευνοϊκή.
Οι γυναίκες, λόγω της μεγαλύτερης ευαισθησίας τους, μπορεί να είναι πιο εκτεθειμένες στους αρνητικούς επιδράσεις του θορύβου, όπως η κακή ποιότητα ύπνου και ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Το περιβάλλον επηρεάζει επίσης την ακουστική ικανότητα, με την ομάδα να διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε δασικές περιοχές έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην ακοή, ίσως λόγω της ανάγκης να είναι περισσότερο σε εγρήγορση για φυσικούς ήχους που ακούγονται γύρω τους.
Αντιθέτως, οι κάτοικοι περιοχών με υψηλά υψόμετρα έχουν χαμηλότερη ευαισθησία, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με τη χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση ή την προσαρμογή του οργανισμού στις συνθήκες αέρα.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές, κυρίως λόγω της συνεχούς ηχορύπανσης από τη κυκλοφορία, ακούνε καλύτερα τις υψηλές συχνότητες, καθώς τα χαμηλά μπλοκάρονται από τους θορύβους της πόλης.
Η Dr. Patricia Balaresque, επικεφαλής της μελέτης στην Τουλούζη της Γαλλίας, επισημαίνει ότι «Τα ευρήματά μας αμφισβητούν τις υπάρχουσες υποθέσεις και υπογραμμίζουν την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη τόσο βιολογικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες κατά τη μελέτη της ακοής».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.