Την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση οργάνου, το οποίο είχε αποθηκευθεί για 100 ημέρες σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Το επίτευγμά τους μπορεί μια μέρα να φέρει επανάσταση στο πως και πότε μεταμοσχεύονται τα ανθρώπινα όργανα.
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αποτρέπουν τον σχηματισμό κρυστάλλων πάγου πάνω στα όργανα. Οι κρύσταλλοι αυτοί καταστρέφουν τους ζωντανούς ιστούς όταν καταψύχονται και προκαλούν ανήκεστες βλάβες κατά την απόψυξή τους.
Οι επιστήμονες της Μινεσότα προσπαθούσαν επί δεκαετίες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό και ενθουσιάστηκαν όταν κατόρθωσαν να κάνουν σε έναν αρουραίο επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού, το οποίο είχε φυλαχθεί σε βαθιά ψύξη.
Το επίτευγμά τους επαναλήφθηκε τέσσερις ακόμα φορές. Οι νεφροί που αποψύχθηκαν λειτουργούσαν φυσιολογικά εντός 30 ημερών.
Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Όπως εξηγούν η κρυοσυντήρηση είναι ζωτικός στόχος στη μεταμόσχευση οργάνων. Χιλιάδες νεφροί, καρδιές και πνεύμονες μεταμοσχεύονται κάθε χρόνο «με την ψυχή στο στόμα», καθώς οι γιατροί τρέχουν να προλάβουν τον χρόνο για να μην χαθούν τα μοσχεύματα.
Χάνεται το 20% των οργάνων
Παρ’ όλα αυτά, το σχεδόν 20% των νεφρών τελικά δεν αξιοποιούνται. Η αιτία είναι συχνά ότι δεν φθάνουν εγκαίρως στους δέκτες τους.
Η μία λύση θα ήταν να αυξηθεί η προσφορά οργάνων (και) μέσω μεταμοσχεύσεων οργάνων από ζώα ή από βλαστοκύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Ωστόσο κάτι τέτοιο έχει πολύ δρόμο ακόμα για να πραγματοποιηθεί. Η κρυοσυντήρηση προσφέρει μία πολύ πιο εφικτή εναλλακτική.
«Η κρυοσυντήρηση μπορεί να αφαιρέσει την πίεση του χρόνου και να μειώσει τις απώλειες. Επιτρέπει επίσης στη μεταμόσχευση να γίνει όταν ο ασθενής θα είναι πιο υγιής και οι γιατροί διαθέσιμοι», δήλωσε καθηγητής Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Έτσι δεν θα χρειάζεται να γίνει η μεταμόσχευση οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου, επειδή δεν υπάρχει χρόνος».
Ακόμα κι ένα κλάσμα των οργάνων που απορρίπτονται λόγω χρόνου, να χρησιμοποιηθεί, το όφελος για τους ασθενείς θα είναι τεράστιο, πρόσθεσε.
Η κρυοσυντήρηση θα επιτρέψει επίσης καλύτερο ταίριασμα των υπό μεταμόσχευση οργάνων στους δέκτες. Τέλος θα εξαλείψει τυχόν γεωγραφικές ή άλλες ανισότητες στην διάθεση των μοσχευμάτων, κατέληξε.