ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Επιστήμονες στη Βρετανία αναπτύσσουν εμβόλιο που μπορεί να προκαλέσει την «αυτοκαταστροφή» των κρεατοελιών

Οι μικρές κρεατοελιές του δέρματος είναι εξαιρετικά συνηθισμένες

Επιστήμονες στη Βρετανία αναπτύσσουν εμβόλιο που μπορεί να προκαλέσει την «αυτοκαταστροφή» των κρεατοελιών

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Frances Crick στη Βρετανία αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο το οποίο μπορεί να προκαλέσει την «αυτοκαταστροφή» των κρεατοελιών.

Πιστεύουν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων μεθόδων αφαίρεσης των κρεατοελιών.

Οι μικρές κρεατοελιές του δέρματος είναι εξαιρετικά συνηθισμένες.

Ωστόσο, υπάρχει μια σπάνια και επώδυνη δερματική πάθηση που προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις στη μήτρα και η οποία ονομάζεται συγγενής μελανοκυτταρικός σπίλος (congenital melanocytic naevus syndrome, CMN).

Οι μεγάλοι σπίλοι είναι συχνότεροι στα κορίτσια, και ιδίως οι γιγάντιοι και δημιουργούνται κατά τα πρώτα στάδια της εμβρυογένεσης, μεταξύ 5ης και 24ης εβδομάδας.

Τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτή την πάθηση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τον πιο σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα.

Οι ερευνητές σίγησαν ένα γονίδιο που ονομάζεται NRAS, το οποίο μεταλλάσσεται στα κύτταρα των σπίλων. Το NRAS ανήκει σε μια ομάδα γονιδίων τα οποία όταν μεταλλαχθούν, μπορούν να προκαλέσουν σπίλους και να προδιαθέσουν ένα άτομο για καρκίνο.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια γενετική θεραπεία που ονομάζεται σίγαση RNA για να αποσιωπήσει το μεταλλαγμένο γονίδιο NRAS.

Στη συνέχεια χορήγησε τη θεραπεία ενδοφλέβια σε ποντίκια με CMN, η οποία σίγησε το γονίδιο NRAS μετά από μόλις 48 ώρες, προκαλώντας την αυτοκαταστροφή των κυττάρων.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία και σε κύτταρα και ολόκληρα τμήματα δέρματος από παιδιά με CMN με τα ίδια «πολύ συναρπαστικά» αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η θεραπεία τους, η οποία χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR), θα δοκιμαστεί σύντομα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Investigate Dermatology».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.