Για νέες ελπίδες που χαρίζει φάρμακο που παράγεται από το ελαιόλαδο και μπορεί να βοηθά τους ασθενείς με την πιο συχνή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου κάνουν λόγο επιστήμονες από τη Βρετανία.
Το φάρμακο παράγεται από το ελαϊκό οξύ – ένα λιπαρό οξύ που εκ φύσεως υπάρχει στο λάδι. Επιστήμονες από το νοσηλευτικό οργανισμό The Royal Marsden NHS Foundation Trust και το Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ICR) του Λονδίνο, το δοκίμασαν σε 54 ασθενείς με γλοιοβλάστωμα και άλλους προχωρημένους συμπαγείς όγκους.
Από τους 21 ασθενείς με γλοιοβλάστωμα που το έλαβαν, ανταποκρίθηκαν σχεδόν ένας στους τέσσερις (το 24%). Ο ένας εξ αυτών είχε «εκπληκτική ανταπόκριση» που διαρκεί εδώ και περισσότερο από 2,5 χρόνια.
Tο γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο συχνός πρωτοπαθής όγκος του εγκεφάλου. Είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου που συχνά έχει φτωχή πρόγνωση.
Το ερευνητικό (πειραματικό) φάρμακο λέγεται 2-OHOA. Δρα εμποδίζοντας την επικοινωνία ορισμένων πρωτεϊνών στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων, που διευκολύνει την ανάπτυξή τους. Οι ασθενείς το διέλυαν σε νερό και το έπαιρναν τρεις φορές την ημέρα.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου (BJC). Όπως γράφουν οι ερευνητές, το φάρμακο ήταν γενικώς καλά ανεκτό. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειές του ήταν αναστρέψιμη ναυτία, έμετος και διάρροια.
Δύσκολη νόσος
«Το γλοιοβλάστωμα είναι μία δύσκολη στην αντιμετώπισή της ασθένεια. Οι ασθενείς με προχωρημένο νόσο έχουν πολύ φτωχή πρόγνωση. Συχνά επιζούν μόλις ένα χρόνο μετά τη διάγνωση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και παθολόγος-ογκολόγος στο Νοσοκομείο Royal Marsden.
Όπως επισήμανε, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες δεν έχει υπάρξει αποτελεσματικό, νέο φάρμακο για τους ασθενείς αυτούς. Επομένως «η ανάπτυξη φαρμάκων πρέπει να επιταχυνθεί επειγόντως», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς, οι ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να συμμετέχουν στις αρχικές φάσεις κλινικών μελετών, όπως η παρούσα. Και αυτό εξαίρει τη σημασία που έχουν έρευνες με νέα φάρμακα, όπως το 2-OHOA, το οποίο παράγεται από βασικό συστατικό του ελαιολάδου».
Οι επιστήμονες συνεχίζουν την παρακολούθηση των ασθενών τους και διεξάγουν περαιτέρω μελέτες, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή το φάρμακό τους θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως.