Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και μικραίνουν οι μέρες, αυξάνουν οι πιθανότητες εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, μιας μορφής κατάθλιψης που οι άνθρωποι βιώνουν συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.
Η εποχική συναισθηματική διαταραχή γίνεται πιο εμφανής και σοβαρή τους ψυχρότερους μήνες.
Η ακριβής αιτία της διαταραχής δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για να καταλάβετε αν αντιμετωπίζετε το κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με την οργάνωση ψυχικής υγείας Mind, υπάρχουν 12 βασικά συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής που πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η έλλειψη ενέργειας, το αυξημένο άγχος, η αδυναμία συγκέντρωσης και η απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ.
Τα 12 βασικά σημάδια της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής είναι:
- Έλλειψη ενέργειας
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Αντικοινωνικότητα
- Αίσθημα λύπης, κλάμα, ενοχές, απελπισία
- Αίσθημα άγχους ή θυμού
- Αδύναμο ανοσοποιητικό που σας καθιστά ευάλωτους σε κρυολογήματα, λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες
- Κοιμάστε πολύ και δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε
- Κοιμάστε λίγο και ξυπνάτε συχνά
- Αλλαγές στην όρεξη
- Απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ
- Απροθυμία για ανθρώπινη φυσική επαφή
- Συμπτώματα κατάθλιψης
Αν υποφέρετε από εποχική συναισθηματική κατάθλιψη, μπορεί να θέλετε να τρώτε συνέχεια υδατάνθρακες ή να παίρνετε σταθερά βάρος.
Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από την ψυχική διαταραχή, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να κάνετε γυμναστική.
Η ακριβής αιτία της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής δεν είναι γνωστή, αλλά συνδέεται με μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς αυτό μπλοκάρει την ομαλή λειτουργία του υποθαλάμου. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να παρέμβει στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και την όρεξη, καθώς και της μελατονίνης, η οποία είναι η ορμόνη που προκαλεί υπνηλία.
Οι θεραπείες για την εποχική συναισθηματική κατάθλιψη διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά οι κύριες θεραπείες περιλαμβάνουν γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες, συμβουλευτική, αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως άσκηση και λήψη περισσότερου φυσικού ηλιακού φωτός και φωτοθεραπεία.