ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Έρευνα: Ένα κάταγμα συνδέεται με απώλεια 1 έως 7 χρόνων ζωής – Τι πρέπει να ξέρετε

Η σκελετική ηλικία στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που συνδέονται με τα κατάγματα των οστών

Έρευνα: Ένα κάταγμα συνδέεται με απώλεια 1 έως 7 χρόνων ζωής – Τι πρέπει να ξέρετε

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ προσπάθησαν να υπολογίσουν το βαθμό στον οποίο ένα κάταγμα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο και δημιούργησαν ένα εργαλείο υπολογισμού του κινδύνου για γιατρούς και ασθενείς.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1,6 εκατομμύρια ενήλικες, διαπίστωσε ότι ένα κάταγμα συνδέεται με απώλεια 1 έως 7 χρόνων ζωής, με βάση το φύλο, την ηλικία και την πλευρά του κατάγματος.

Οι καθηγητές στο Ινστιτούτο Garvan, John Eisman, Tuan Nguyen και Jacqueline Center, υπολόγισαν με βάση τη σκελετική ηλικία τις επιπτώσεις των καταγμάτων στη θνησιμότητα.

Με βάση την ηλικία των οστών, οι επιστήμονες υπολόγισαν την ευθραυστότητά τους.

Ο καθηγητής Tuan Nguyen δήλωσε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι ιδιαίτερα υψηλός για όσους έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου, με το 30% των ασθενών να πεθαίνουν εντός έτους.

Ο κίνδυνος πρόωρος θανάτου αυξάνεται όμως και με άλλα είδη καταγμάτων.

Η σκελετική ηλικία στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που συνδέονται με τα κατάγματα των οστών.

Ο Nguyen δήλωσε ότι η καλύτερη γνώση αυτών των κινδύνων θα βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

«Το εργαλείο Skeletal Age παρέχει μια εναλλακτική προσέγγιση για την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τον κίνδυνο κατάγματος. Για παράδειγμα, αντί να ενημερώσει μια 60χρονη γυναίκα ότι ο κίνδυνος θανάτου μετά από κάταγμα ισχίου είναι 5%, μπορεί να την πληροφορήσει ότι η σκελετική της ηλικία είναι 65 ετών».

Η ανάπτυξη του εργαλείου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την πρόληψη του πρόωρου θανάτου που συνδέεται με την οστεοπόρωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο eLife.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.