Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, διαπιστώθηκε πως η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μέσω συμβουλευτικής ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, μπορεί να προστατεύσει τον πάσχοντα από καρδιακές παθήσεις.
Καθώς υποχωρούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να ασχολούνται περισσότερο με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, εκτιμούν οι ειδικοί.
Μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 637.000 άτομα που έκαναν ψυχοθεραπεία, την οποία προσέφερε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS) την περίοδο 2012-2020, διαπίστωσε ότι σε όσους βελτιώθηκαν τα συμπτώματα κατάθλιψης, είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού και του θανάτου.
«Είναι η πρώτη φορά που εδραιώνεται μια τέτοια σχέση. Είναι σημαντικό ωστόσο, να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιολογική επίδραση, δηλαδή ότι η μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου προκαλείται από την ψυχοθεραπεία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Celine El Baou, βοηθός ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας της Άνοιας του University College του Λονδίνου.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα αυτά τα ευρήματα και οι μηχανισμοί που εμπλέκονται, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι βιολογικοί ή να συνδέονται με τον τρόπο ζωής, είπε.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό και οι καρδιοπάθειες, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη μελέτη, 18,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από καρδιαγγειακά.
«Η μελέτη δείχνει ότι οι θεραπείες λόγου για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι σημαντικό οι θεραπείες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και προσβάσιμες» είπε η El Baou.
Το πρόγραμμα «Talking Therapies» που προσφέρεται από το NHS στοχεύει τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης που επηρεάζουν περίπου 1 στους 4 ενήλικες. Σύμφωνα με το NHS, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και προσφέρει γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, συμβουλευτική και καθοδηγούμενη αυτοβοήθεια.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μετρήθηκαν μέσω ερωτηματολογίου που έλαβε υπόψη παράγοντες όπως τα προβλήματα ύπνου, η έλλειψη ενδιαφέροντος και η κακή διάθεση. Τα ευρήματα συνδυάστηκαν στη συνέχεια με τα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών για την αναζήτηση καρδιακών επεισοδίων.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης μια σχέση μεταξύ της ηλικίας και του οφέλους της ψυχοθεραπείας.
Στους κάτω των 60 ετών που τα συμπτώματα της κατάθλιψης υποχώρησαν μετά την ψυχοθεραπεία, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώθηκε κατά 15% και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 22%.
Οι ασθενείς άνω των 60 ετών είδαν μικρότερο όφελος. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώθηκε κατά 5% και πρόωρου θανάτου κατά 14%.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής και κατ’ επέκταση τη συνολική υγεία.
Για παράδειγμα, μια πιο θετική στάση ζωής μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινή διατροφή και άσκηση, παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία και την υγεία της καρδιάς ειδικότερα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.