ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ερευνητές εντόπισαν μικροπλαστικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο – Η μύτη αποτελεί σημείο εισόδου;

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα πλαστικά διεισδύουν και δυνητικά αλλάζουν τα κύτταρα

Ερευνητές εντόπισαν μικροπλαστικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο – Η μύτη αποτελεί σημείο εισόδου;

Για πρώτη φορά, επιστήμονες εντόπισαν στους εγκεφάλους ανθρώπων που είχαν «φύγει» από τη ζωή πλαστικές ίνες και σωματίδια πλαστικών (μικροπλαστικά), τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από ρούχα, μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα πλαστικά διεισδύουν και δυνητικά αλλάζουν τα κύτταρα εγκυμονώντας κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν τη μελέτη σε δείγματα που ελήφθησαν από εγκεφάλους 15 ανθρώπων από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, εντοπίζοντας ίχνη πολυπροπυλενίου σε οκτώ από αυτούς.

Τα μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε μέρος του εγκεφάλου, γνωστό ως οσφρητικός βολβός, που βρίσκονται πάνω από τις ρινικές κοιλότητες που επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με τις μυρωδιές και τις μεταδίδουν σε άλλα μέρη του εγκεφάλου.

Βρίσκονταν στη μύτη, ενισχύοντας την υποψία ότι η μύτη αποτελεί σημείο εισόδου στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές φοβούνται ότι τα επίπεδα μικρότερων νανοπλαστικών, τα οποία περνούν στο ανθρώπινο σώμα με μεγαλύτερη ευκολία, θα είναι ακόμη υψηλότερα.

Ο καθηγητής Thais Mauad, επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη διαπιστώνει ότι η οσφρητική οδός είναι μια πιθανή κύρια οδός εισόδου για πλαστικό στον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι η αναπνοή σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούσε να είναι μια σημαντική πηγή ρύπανσης στον εγκέφαλο.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η ικανότητα τέτοιων σωματιδίων να εσωτερικεύονται από τα κύτταρα και να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας».

Ο κόσμος παράγει 500 εκατομμύρια τόνους πλαστικού κάθε χρόνο και οι επιστήμονες έχουν επισημάνει τους κινδύνους που δημιουργούνται όταν αυτό διασπάται.

Οι επιστήμονες συνέταξαν μια λίστα με περισσότερες από 16.000 χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πλαστικά προϊόντα, με περισσότερες από 4.000 να θεωρούνται επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Οι ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ικανότητα τέτοιων σωματιδίων να εσωτερικεύονται στα κύτταρα προκαλώντας αλλοιώσεις στην κυτταρική λειτουργία, ιδιαίτερα όταν αλληλεπιδρούν με όργανα σε παιδιά και προκαλούν οριστικές αλλαγές στην ενήλικη ζωή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα καρκινικά κύτταρα στο έντερο εξαπλώνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό μετά από επαφή με μικροπλαστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.