Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν εξαπέλυσαν «βολές» κατά του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το ζήτημα με τα ράντζα, ύστερα και από το «τελεσίγραφο» που έστειλε ο ίδιος στους Διοικητές των νοσοκομείων.

«Διοικήστε και καταπολεμήστε την πελατειακή σχέση μέσα στα νοσοκομεία σας», είπε ο υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη στους Διοικητές, με τους εργαζόμενους στο Αττικόν να σχολιάζουν πως οι δηλώσεις του υπουργού είναι «μια από τα ίδια. 15 χρόνια οι ίδιοι πολιτικαντισμοί και στρουθοκαμηλισμοί» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, το ζήτημα των ράντζων δεν είναι ένα «τοπικό φαινόμενο» ή «πρόβλημα διοικητών και συγκεκριμένων νοσοκομείων», αλλά ότι η ευθύνη είναι πολιτική και όχι διοικητική, όπως υπαινίσσεται ο υπουργός.

«Ο νέος υπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άκουσαν τίποτα για κλειστά νοσοκομεία (που δεν τα ανοίγουν γιατί τα θεωρούν “κόστος”), για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (που δεν τις καλύπτουν γιατί τις θεωρούν “κόστος”), για κλειστές χειρουργικές αίθουσες (που δεν τις ανοίγουν γιατί τις θεωρούν “κόστος”), για κατάρρευση των επαρχιακών νοσοκομείων (που δεν τα ενισχύουν γιατί τα θεωρούν “κόστος”), για υπονόμευση της δημόσια πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (που δεν την αναπτύσσουν γιατί τη θεωρούν “κόστος”)», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αττικόν καλούν στην πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση την Τετάρτη 12 Ιουλίου, με στάση εργασίας από τις 8:00 μέχρι τις 15:00 στην Αττική και 24ωρη στην περιφέρεια.

Οι υγειονομικοί θα συγκεντρωθούν την ίδια μέρα στο υπουργείο Υγείας στις 8:30 και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση – «κόλαφος» των εργαζομένων

«Είδηση 1η. 80 ράντζα σήμερα στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο μετά τη χθεσινή γενική εφημερία

Είδηση 2η. Τελεσίγραφο κ. Χρυσοχοΐδη σε Διοικητές Νοσοκομείων για τα ράντζα: «Διοικήστε και κόψτε πελατειακές σχέσεις γιατρών».

Μια από τα ίδια. 15χρόνια οι ίδιοι πολιτικαντισμοί και στρουθοκαμηλισμοί. Για την πολιτεία και τις κυβερνήσεις, το πρόβλημα των ράντζων είναι «τοπικό» φαινόμενο, πρόβλημα διοικητών και συγκεκριμένων νοσοκομείων. Διοικητική λοιπόν και όχι πολιτική ευθύνη.

Ο νέος υπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άκουσαν τίποτα για κλειστά νοσοκομεία (που δεν τα ανοίγουν γιατί τα θεωρούν «κόστος»), για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (που δεν τις καλύπτουν γιατί τις θεωρούν «κόστος»), για κλειστές χειρουργικές αίθουσες (που δεν τις ανοίγουν γιατί τις θεωρούν «κόστος»), για κατάρρευση των επαρχιακών νοσοκομείων (που δεν τα ενισχύουν γιατί τα θεωρούν «κόστος»), για υπονόμευση της δημόσια πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (που δεν την αναπτύσσουν γιατί τη θεωρούν «κόστος»).

Είδηση 3η. Διαβάζουμε από τα ρεπορτάζ: «Ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα με τα ράντζα μετά και από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Διοικήστε και καταπολεμήστε την πελατειακή σχέση και τα «βαλιτσάκια» μέσα στα νοσοκομεία σας, είπε στους διοικητές».

Και ποια είναι τα μέτρα για να μειωθεί η «ιδιωτική πελατεία» στο ΕΣΥ κατά τον υπουργό;

Α) Επέκταση της συνεργασίας του ΕΣΥ με ιδιωτικές κλινικές ώστε να μεταφέρονται ασθενείς όταν αναπτύσσονται ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή «η πελατεία» και τα «βαλιτσάκια» να μεταφερθούν εκεί που «ανήκουν» κανονικά, στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους.

Β) Για να μην περιμένουν ατέλειωτες ώρες ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να μεταφερθούν σπίτι οι ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο, θα επεκταθεί η συνεργασία των δημοσίων νοσοκομείων με εταιρείες που διαθέτουν ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Διπλή δηλαδή ιδιωτικοποίηση. Χτυπάμε την «πελατεία» και τα «ιδιωτικά συμφέροντα» με πιο σκληρή ιδιωτικοποίηση και μεταφορά πόρων και υποδομών σε ιδιώτες και εργολάβους.

Δεν τσιμπάμε κ. Υπουργέ.

Το υγειονομικό κίνημα παλεύει για αποκλειστικά δημόσια υγεία, προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, εκδίωξη των εργολάβων από το ΕΣΥ, πόρους για τη δημόσια υγεία όχι για τα κέρδη και τις πολεμικές δαπάνες. Μόνο έτσι φεύγουν και τα ράντζα και τα «βαλιτσάκια».

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΛΗ!

ΥΓ 1. «Βαλιτσάκια» και «πελατεία» ονομάζει ο υπουργός τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι στη λίστα αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις ή ειδικές θεραπείες που καθυστερούν και αναβάλλονται λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΥΓ 2. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί η «συνεργασία» και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας δεν προωθήθηκε στην πανδημία με τους τόσους νεκρούς, τις ελλείψεις ΜΕΘ κλπ. Τότε προστασία του, τώρα μεταφορά «πελατείας» – συνεργασία το ονομάζουν – με κρατική επιδότηση. Πάντα κερδισμένοι αυτοί πάντα χαμένοι οι ασθενείς».