Μόλις δύο μήνες αργότερα, οι αποφάσεις του πολιτικού προϊστάμενου της Υγείας δείχνουν ότι συνολικά η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του ασθενή. Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις δημιουργούν ένα δυσβάσταχτο οικονομικό περιβάλλον, σε μία συγκυρία που κάθε νοικοκυριό παλεύει να τα βγάλει πέρα λόγω ακρίβειας.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ «Υγεία επί πληρωμή» είναι το τριπλό χαράτσι που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση. Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για κάθε εξέταση βιολογικών υγρών (αίμα και ούρα) και άλλα 3 ευρώ για κάθε ακτινολογική εξέταση (αξονική, μαγνητική, ακτινογραφία). Επιπλέον οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στα φαρμακεία, αρκεί οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν 5 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα, ο Άδωνης Γεωργιάδης έχει προλάβει να βάλει μια σειρά από οικονομικές επιβαρύνσεις. Η σημαντικότερη πρωτοβουλία είναι τα απογευματινά χειρουργεία. Την ώρα που πάνω από 100.000 ασθενείς περιμένουν στις λίστες αναμονής και το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών, η κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Εν ολίγοις, όποιος έχει χρήματα θα πληρώνει για να παρακάμπτει τη λίστα αναμονής και θα χειρουργείται το απόγευμα.

Τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή εξέφρασαν, οι γιατροί Απόστολος Ανθόπουλος, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Επιμελητής Β’ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, και Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος και πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός».

Ο κ. Ανθόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 σημείωσε: «Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δημιουργούν ζήτηση για όσους έχουν χρήματα. Όχι όμως για τους ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν τα 300 ευρώ με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Διαβάζοντας την κοινή υπουργική απόφαση, διαπιστώνω ότι περιλαμβάνει και τις μεταμοσχεύσεις. Ποιος θα παίρνει τα μοσχεύματα αυτός που προηγείται χρονικά ή αυτός που έχει τα λεφτά; Αυτός που περιμένει τέσσερα χρόνια δεν έχει χρήματα. Εάν οι πολίτες αγκαλιάσουν τα απογευματινά ιατρεία, τότε ναι, αυτά θα αποσυμφορήσουν τις λίστες. Για τη διενέργεια χειρουργείων, όμως, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό το προσωπικό υπάρχει»;

Από την πλευρά του ο κ. Φερεβντίνος τόνισε: «Ο Ευαγγελισμός δεν μπήκε στα απογευματινά ιατρεία για τον ίδιο λόγο που δεν μπήκαν και άλλα νοσοκομεία: Διότι δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά. Δεν λειτουργούν, 5 αίθουσες χειρουργείων οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 4.500 χειρουργεία τον χρόνο. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει βρεθεί αυτή η δυνατότητα. Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στο νοσοκομείο».

«Πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα, έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, μίλησε για το Νοσοκομείο Παπαγεωργίουμ το οποίο όπως είπε «είναι το νοσοκομείο που έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στα τακτικά χειρουργεία. Τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία που θα γίνουν την Τρίτη είναι άνθρωποι που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων γιατί αναμένουν να χειρουργηθούν από το 2020». Τόνισε επίσης πως πρόκειται «για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται μετά από 40 χρόνια γιατί για πρώτη φορά τα συζητήσαμε και τα νομοθετήσαμε το 1992».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις αναισθησιολόγων στη χώρα», ενώ υποστήριξε ότι «είναι καταπληκτική είναι η συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία».