Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σπιτικές θεραπείες για τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα.
Ορισμένες από αυτές, συνιστώνται και από τους γιατρούς, επειδή υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ για άλλες υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, σύμφωνα με το Wikihealth.
Ποιες σπιτικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα;
Α. Λουτρά
Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπευτικών λουτρών που συνιστώνται ως σπιτική θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα, όπως:
1. Λουτρά με δροσερό νερό
Το λουτρό με δροσερό νερό, για περίπου 15 λεπτά, ανακουφίζει τον πόνο και τον κνησμό που προκαλεί ο έρπητας ζωστήρας. Το καθημερινό δροσερό μπάνιο βοηθά στη διατήρηση της καθαριότητας του δέρματος, μειώνοντας τη μόλυνση.
Τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια του μπάνιου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σκληρά σαπούνια και πρέπει να αποφεύγεται το έντονο τρίψιμο στις περιοχές που έχουν φουσκάλες. Σκουπίστε απαλά το σώμα σας με μαλακή και καθαρή πετσέτα.
2. Λουτρά με πλιγούρι βρώμης
Το πλιγούρι βρώμης βοηθά στην ανακούφιση του κνησμού. Όταν το πλιγούρι βρώμης συνδυάζεται με αιθέριο έλαιο λεβάντας, λέγεται ότι ανακουφίζει το κάψιμο και τον κνησμό.
3. Δροσερές Κομπρέσες
Οι δροσερές κομπρέσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές την ημέρα στον έρπητα ζωστήρα για τη μείωση:
Του πόνου
Του καψίματος
Του κνησμού
Της φλεγμονής
Β. Φυτικές θεραπείες
1. Αμαμήλις
Η αμαμελίδα είναι διαθέσιμη σε μορφή κρέμας, η οποία εφαρμόζεται στο δέρμα και μειώνει τον πόνο, τον κνησμό και την φλεγμονή.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κρέμα χαμομηλιού ήταν ίση με την κρέμα υδροκορτιζόνης (0,25%) στη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων. Αλλά μια διπλή τυφλή μελέτη διαπίστωσε ότι το χαμομήλι ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από την αμαμελίδα, σε ότι αφορά τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος.
2. Καταπραϋντική Πάστα
Μια καταπραϋντική πάστα που αποτελείται από μαγειρική σόδα ή άμυλο καλαμποκιού, μπορεί να παρασκευαστεί συνδυάζοντας δύο μέρη αμύλου αραβοσίτου ή μαγειρικής σόδας, με νερό. Το μείγμα πρέπει να ανακατεύεται μέχρι να δημιουργηθεί πάστα και ακολούθως να εφαρμόζεται στα εξανθήματα, για 10-15 λεπτά. Η εν λόγω καταπραϋντική πάστα μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα πολλές φορές τη μέρα, χωρίς συνέπειες.
Γ. Λοσιόν και κρέμες
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λοσιόν και κρέμες που μπορούν να εφαρμοστούν στο εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα και να ανακουφίσουν τις ενοχλήσεις, όπως:
Βαζελίνη: Καθημερινή εφαρμογή μιας λεπτής στρώσης καθαρής βαζελίνης, μετά το πλύσιμο του εξανθήματος με ζεστό νερό και καθαριστικό χωρίς αρώματα. Μετά την εφαρμογή, προτείνεται η κάλυψη του εξανθήματος με αποστειρωμένο επίδεσμο. Η βαζελίνη μπορεί να χρησιμοποιείται μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς το εξάνθημα.
Zostrix HP: Μια κρέμα που περιέχει εκχύλισμα πιπεριού καγιέν (καψαικίνη), η οποία μειώνει την αντίληψη του πόνου. Η εν λόγω κρέμα μπορεί να χρησιμοποιείται για έως και 5 φορές την ημέρα, αφού το εξάνθημα αποκτήσει κρούστα.
Λοσιόν καλαμίνης: Όταν οι φουσκάλες ξεφλουδίσουν εντελώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λοσιόν καλαμίνης, για τη μείωση του κνησμού.
Αντιισταμινική κρέμα: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της λοσιόν καλαμίνης, για τη μείωση του κνησμού.
Αντιβιοτική αλοιφή: Βοηθά στη θεραπεία του εξανθήματος σε περίπτωση μόλυνσης. Μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα πολλές φορές τη μέρα.
Δ. Διατροφή
Ο έρπητας ζωστήρας σχετίζεται με το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ως εκ τούτου, η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική. Οι τροφές που βοηθούν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και προάγουν την επούλωση των πληγών είναι οι ακόλουθες:
Άπαχα κρέατα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και όσπρια
Πορτοκαλί τρόφιμα, όπως καρότα, γλυκοπατάτες, βερίκοκα και κολοκύθα
Κόκκινες τροφές, όπως κεράσια, γκρέιπφρουτ, κόκκινες πιπεριές και καρπούζι
Πράσινα τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, το λάχανο και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β, όπως μαγιά μπύρας, διατροφική μαγιά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βοδινό κρέας, σπόροι, εμπλουτισμένα δημητριακά, κρέας (ιδιαίτερα συκώτι), αυγά και πουλερικά
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως kimchi, ξινολάχανο, tempeh, miso και κεφίρ
Τρόφιμα με υγιή απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως αβοκάντο, ελιές και ελαιόλαδο, άγριος σολομός και άλλες υγιεινές πηγές ψαριών, καθώς και συμπληρώματα ιχθυελαίου