ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ερυθρός Σταυρός: «Όλες οι χώρες παραμένουν επικίνδυνα απροετοίμαστες για μελλοντικές επιδημίες»

Ο κορωνοϊός επιδείνωσε τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες

Ερυθρός Σταυρός: «Όλες οι χώρες παραμένουν επικίνδυνα απροετοίμαστες για μελλοντικές επιδημίες»

Ο Ερυθρός Σταυρός, εξέδωσε τη δική του σοβαρή προειδοποίηση για την ετοιμότητα των κρατών να αντιμετωπίσουν τις επόμενες υγειονομικές κρίσεις.

Όλες οι χώρες παραμένουν «επικίνδυνα απροετοίμαστες» για την επόμενη πανδημία, προειδοποίησε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός, λέγοντας ότι οι μελλοντικές κρίσεις στον τομέα της υγείας θα μπορούσαν επίσης να συμπίπτουν με ολοένα και πιο πιθανές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

Παρά τα τρία «βάναυσα» χρόνια της πανδημίας του Covid-19, τα ισχυρά συστήματα ετοιμότητας απουσιάζουν, δήλωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Τα κράτη δεν είναι πιο έτοιμα από ό,τι το 2019

Το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο δήλωσε ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ισότητας και τοπικών δικτύων δράσης είναι ζωτικής σημασίας για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση.

«Όλες οι χώρες παραμένουν επικίνδυνα απροετοίμαστες για μελλοντικές επιδημίες», δήλωσε η IFRC, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα κράτη δεν είναι πιο έτοιμα τώρα από ό,τι το 2019. Με λίγα λόγια δηλαδή, δεν έχουν πάρει το μάθημά τους.

Είπε ότι οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για «πολλαπλούς κινδύνους, όχι μόνο για έναν», λέγοντας ότι οι κοινωνίες γίνονται πραγματικά ανθεκτικές μόνο μέσω του σχεδιασμού για διαφορετικούς τύπους καταστροφών, καθώς μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα.

Η IFRC αναφέρθηκε στην αύξηση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα και των κυμάτων επιδημιών αυτόν τον αιώνα, εκ των οποίων ο Covid-19 ήταν μόνο ένα.

Είπε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και έντονα, «και η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε απλώς σε αυτά είναι περιορισμένη».

Οι 2 ανησυχητικές εκθέσεις

Η IFRC εξέδωσε δύο εκθέσεις με συστάσεις για τον μετριασμό μελλοντικών τραγωδιών της κλίμακας του Covid-19, κατά την τρίτη επέτειο της κήρυξης του ιού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

«Η πανδημία του Covid-19 θα πρέπει να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης για την παγκόσμια κοινότητα να προετοιμαστεί τώρα για την επόμενη κρίση υγείας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της IFRC, Jagan Chapagain.

«Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι προ των πυλών, αν η εμπειρία του Covid-19 δεν επιταχύνει τα βήματά μας προς την ετοιμότητα, τότε τι θα το κάνει;»

Η έκθεση, σύμφωνα με την Daily Mail, ανέφερε ότι οι μεγάλοι κίνδυνοι βλάπτουν περισσότερο εκείνους που είναι ήδη ευάλωτοι και ότι το να αφήνουμε τους φτωχότερους εκτεθειμένους είναι «αυτοκαταστροφικό», καθώς μια ασθένεια μπορεί να επιστρέψει με πιο επικίνδυνη μορφή. Η IFRC δήλωσε ότι εάν οι άνθρωποι εμπιστεύονταν τα μηνύματα ασφαλείας, θα ήταν πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τα μέτρα δημόσιας υγείας και να δεχθούν τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, ο οργανισμός δήλωσε ότι οι φορείς αντιμετώπισης κρίσεων «δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη φορά για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη», μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει από τώρα. Η IFRC δήλωσε ότι εάν η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη, η δημόσια υγεία γίνεται πολιτική και εξατομικευμένη, κάτι που εξασθενεί την αποτελεσματική μας ανταπόκριση στον κορωνοϊό.

Ο κορωνοϊός επιδείνωσε τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες

Είπε επίσης ότι η πανδημία του κορωνοϊού ευδοκίμησε και επιδείνωσε τις ανισότητες, με την κακή υγιεινή, τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες και τον υποσιτισμό να δημιουργούν συνθήκες για να ευδοκιμήσουν οι ασθένειες.

«Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανισότητες στην υγεία και τις κοινωνικοοικονομικές ευπάθειες πολύ πριν από την επόμενη κρίση», συνιστά η έκθεση.

Ο οργανισμός δήλωσε επίσης ότι οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να επιτελέσουν σωτήριο έργο, καθώς εκεί αρχίζουν και τελειώνουν οι πανδημίες.

Η IFRC κάλεσε για την ανάπτυξη προϊόντων αντιμετώπισης πανδημιών που είναι φθηνότερα και ευκολότερα στην αποθήκευση και τη χορήγηση.

Μέχρι το 2025, είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν την εγχώρια χρηματοδότηση της υγείας κατά ένα τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και την παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας κατά τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η IFRC δήλωσε ότι το δίκτυό της έχει προσεγγίσει περισσότερους από 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία τρία χρόνια για να τους βοηθήσει να παραμείνουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.