Ενώ πολλά από τα προϊόντα ψυγείου που προμηθεύεσαι από την αγορά μπορούν θα λέγαμε να “περιμένουν” την κατανάλωση τους, αυτό δεν ισχύει πολλές φορές στην περίπτωση των φρέσκων τυριών.
Η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στην συσκευασία τους προφανώς και αποτελεί την πρώτη ένδειξη για την ασφαλή κατανάλωση τους, ωστόσο, επειδή τα περισσότερα τυριά (μαλακά και σκληρά) είναι αρκετά ευαίσθητα στην κακή συντήρηση ή/και την διαφορά της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, λόγω αφαίρεσης του μεγαλύτερου μέρους της υγρασίας, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να αλλοιώνονται πριν καν το καταλάβεις.
Για αυτό και είναι προτιμότερο να αγοράσεις μικρότερες ποσότητες τυριών σε τακτικά διαστήματα.
Κάθε τυρί, ανάλογα το είδος του, φέρει τα δικά του χαρακτηριστικά, όμως η ποιότητα ενός φρέσκου τυριού παραμένει σταθερή αξία ως προς την γεύση, το άρωμα και την υφή.
Για να παραμείνει το ίδιο γευστικό και απολαυστικό το τυρί σου, ρίξε μια ματιά πόσο καιρό διατηρείται φρέσκο στο ψυγείο, ώστε να μην χάσει στο ελάχιστο την ποιότητά του.
Φρέσκια mozzarella
Διατηρείται: 7 έως 10 μέρες μετά το άνοιγμα
Σημάδια αλλοίωσης: Μούχλα, ξηρότητα, έντονη μυρωδιά
Cheddar
Διατηρείται: 6 με 8 εβδομάδες μετά το άνοιγμα
Σημάδια αλλοίωσης: Έντονη ξηρότητα
Παρμεζάνα
Διατηρείται: 2 έως 3 μήνες μετά το άνοιγμα
Σημάδια αλλοίωσης: Έντονη ξηρότητα
Gouda
Διατηρείται: 4 έως 6 εβδομάδες μετά το άνοιγμα
Σημάδια αλλοίωσης: Κόκκινη ή μαύρη μούχλα, ξηρότητα
Φέτα μέσα σε άλμη
Διατηρείται: 3 έως 4 εβδομάδες μετά το άνοιγμα
Σημάδια αλλοίωσης: Μούχλα, έντονη μυρωδιά
Blue cheese
Διατηρείται: 2 έως 3 εβδομάδες μετά το άνοιγμα
Σημάδια αλλοίωσης: Κόκκινη ή μαύρη μούχλα, αλλαγές στην υφή, έντονη μυρωδιά