Σε θλιβερή κατάσταση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί πλήρως για τις ελλείψεις, κάτι που έχει οδηγήσει αρκετούς γιατρούς να παραιτηθούν, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Γενικού Οικογενειακού Γιατρού Επιμελητή Α’ του Περιφερειακού Ιατρείου της Σερίφου, Θανάση Κοντάρη, ο οποίος αφού γύρισε την Ελλάδα για να βοηθήσει, οδηγήθηκε σε παραίτηση και απέστειλε οργισμένη επιστολή στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Τα λεγόμενα του ιατρού τα επιβεβαιώνει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος χαρακτηρίζει ως ιδιαιτέρως σοβαρό το πρόβλημα των παραιτήσεων στις άγονες περιοχές της χώρας και της απροθυμίας προσέλευσης των γιατρών σε αυτές.
«Τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους ιδιώτες γιατρούς των περιοχών αυτών, ούτε με μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από μονάδες των αστικών κέντρων, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο ΠΙΣ.
Το αποτέλεσμα της αδιαφορίας όσο και αν ο Θ.Πλεύρης λέει πως η κατάσταση στην δημόσια υγεία είναι μια χαρά είναι οι πολίτες των περιοχών αυτών να αισθάνονται ότι αφήνονται στην τύχη τους ενώ οι δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες εργασίας των ιατρών που έχουν μείνει πίσω.
Η πρόταση του ΠΙΣ
Ο ΠΙΣ είχε στείλει στις αρχές Φεβρουαρίου στους Υπουργούς Υγείας, ολοκληρωμένη επικαιροποιημένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά οικονομικά, φορολογικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε αυτές τις περιοχές.
Η πρόταση δε καλύπτει τόσο τους υπηρετούντες όσο και τους νέους γιατρούς.
Το στοιχείο που προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη είναι ότι το κράτος εξακολουθεί να καταβάλει το επίδομα αγόνου με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν μηδαμινό.
Έτσι για τον υπολογισμό του μηναίου επιδόματος αγόνου θεωρείται ότι ο μισθός:
- Επιμελητή Β΄ είναι 142,56 ευρώ,
- Επιμελητή Α΄ 178,20 ευρώ,
- Διευθυντή 225,71 ευρώ
και επί αυτών των θεωρητικών μισθών εφαρμόζεται το 8 έως 50% για το επίδομα αγόνου, το οποίο ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112,85 ευρώ!
Για την προβλεπόμενη αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου, ώστε να συνδέεται με τον τωρινό βασικό μισθό των γιατρών, η ΚΥΑ που προβλέπεται στο άρθρο 54Ε του νόμου 4999/23 έχει καθυστερήσει.
Καταλήγοντας ο ΠΙΣ ζητά να εκδοθεί άμεσα η νέα ΚΥΑ ώστε να χορηγηθεί το επίδομα αγόνου στους δικαιούχους γιατρούς ΕΣΥ αφορολόγητο και με βάση τους σημερινούς βασικούς μισθούς ΕΣΥ που ισχύουν.
Ελλείψεις στο «Μεταξά» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Τα πράγματα είναι όμως και στις πόλεις τραγικά, καθώς σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά», υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια η οποία καλύπτει τρεις αίθουσες στο Ενδοσκοπικό Εργαστήριο.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου διαθέτει ενδοσκοπικό εργαστήριο, όπου πραγματοποιούνται όλες οι συνήθεις ενδοσκοπικές πράξεις (γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, ορθοσκοπήσεις, πολυπεκτομές (ΕΜR), τοποθέτηση γαστροστομίας, απολίνωση κιρσών, APC {καυτηριασμός αγγείων με argon plasma coagulation}, διαστολές στενώσεων).
Πραγματοποιείται, επίσης, έλεγχος λεπτού εντέρου με ασύρματη κάψουλα και ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα κυκλικής σάρωσης (radial endo – U/S) για τη διερεύνηση (βάσει ενδείξεων) παθήσεων ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού.
Οι εργαζόμενοι εξηγούν οτι ένα από τα βασικά προβλήματα του εργαστηρίου είναι η μη επαρκής στελέχωσή του με νοσηλευτικό προσωπικό. «Μέχρι τώρα στο εργαστήριο ουσιαστικά υπηρετεί 1 νοσηλεύτρια η οποία καλύπτει και τις 3 αίθουσές του (αίθουσα γαστροσκόπησης, αίθουσα κολονοσκόπησης, αίθουσα ανάνηψης).
Η συγκεκριμένη συνάδελφος επιλαμβάνεται της προετοιμασίας των ασθενών για την εξέταση, της προετοιμασίας των αιθουσών, της καθαριότητας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ενίοτε θα πρέπει να προχωρήσει και σε χρεώσεις φαρμάκων και υλικών. Δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω του φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνει όλες τις εργασίες, οπότε έρχονται και οι γιατροί του τμήματος να βοηθήσουν στην προετοιμασία των ασθενών».
Κανονικά η κάθε αίθουσα θα έπρεπε να διαθέτει και από 1 νοσηλευτή έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών, όπως εξηγούν. Με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση για όλες τις παραπάνω ενδοσκοπικές πράξεις, τόσο από εσωτερικούς ασθενείς, τόσο και από εξωτερικούς, το ιατρικό προσωπικό του τμήματος θα μπορούσε να καλύπτει περισσότερα περιστατικά, αλλά τελικά έχει να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα:
α) τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό,
β) τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έγκαιρη και επαρκή προμήθεια των απαραίτητων υλικών,
γ) τη μη ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία και
δ) τη γενικότερη εικόνα υποβάθμισης ακόμη και του ίδιου του χώρου όπου φιλοξενείται το ενδοσκοπικό.
Μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα και ο χώρος δείχνει εγκαταλειμμένος ενώ υπάρχει τουαλέτα που είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πολύ καιρό.