Έχετε αναρωτηθεί γιατί αρκετοί άνθρωποι νιώθουν υπνηλία μετά το φαγητό, ιδίως όταν περιέχει γαλοπούλα και ορισμένες άλλες λιχουδιές;
Αν και ο συνήθης ύποπτος είναι το αμινοξύ τρυπτοφάνη που περιέχει το κρέας της γαλοπούλας, οι ειδικοί λένε πως δεν είναι το μόνο που ευθύνεται.
Στην πραγματικότητα, η γαλοπούλα δεν περιέχει περισσότερη τρυπτοφάνη απ’ ό,τι τα άλλα πουλερικά, αναφέρουν ειδικοί από το Κέντρο Τροφίμων & Γεωργικών Προϊόντων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.
Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα βασικά αμινοξέα, τα οποία φυσιολογικά δεν παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Του είναι όμως απαραίτητα, διότι αποτελούν τον θεμέλιο λίθο των πρωτεϊνών. Επομένως πρέπει να τα καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας.
Ανά 100 γραμμάρια τα πουλερικά, είτε είναι γαλοπούλα είτε κοτόπουλο ή άλλο είδος, παρέχουν περίπου 250 mg τρυπτοφάνης.
Η ποσότητα αυτή μπορεί να συμβάλλει στην υπνηλία, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, κατά την διαιτολόγο Dr. Julia Zumpano, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic στο Οχάιο.
Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται:
Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε
Εφ’ όσον λοιπόν η γαλοπούλα δεν είναι η μοναδική που σας προκαλεί υπνηλία, τι μπορείτε να κάνετε για να την αποφύγετε μετά το γιορτινό τραπέζι;
Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.