Όποιος έχει περάσει ποτέ νεφρολιθίαση, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να ξαναβιώσει τον αφόρητο πόνο που προκαλεί η πέτρα καθώς «φεύγει» από το νεφρό.
Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ποια διατροφή μπορεί να δράσει προστατευτικά.
Το κλειδί, λένε οι ερευνητές, είναι να καταναλώνει κανείς άφθονα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο και αρκετά λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο.
Πλούσια σε κάλιο φρούτα και λαχανικά που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη των υποτροπών είναι:
Οι ερευνητές από την Κλινική Mayo κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, αναλύοντας στοιχεία από 411 ασθενείς με νεφρολιθίαση και 384 υγιείς συνομηλίκους τους. Οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή των δύο ομάδων, ανακαλύπτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στη διάρκεια τεσσάρων ετών παρακολούθησης, 73 από τους ασθενείς με νεφρολιθίαση παρουσίασαν υποτροπή της κατάστασής τους.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο λιγότερο ασβέστιο και κάλιο κατανάλωναν οι εθελοντές τους, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να υποτροπιάσουν.
Η ανεπαρκής πρόσληψη καλίου ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τους ασθενείς με νεφρολιθίαση οι οποίοι λάμβαναν ορισμένα διουρητικά και συμπληρώματα ασβεστίου.
Οι ασθενείς έπιναν επίσης πολύ νερό. Τη συνήθεια αυτή είχαν αποκτήσει όταν είχαν πρωτοπαρουσιάσει νεφρολιθίαση και έκτοτε την τηρούσαν.
Η νεφρολιθίαση δεν αποτελεί μόνο μια εξαιρετικά επώδυνη εμπειρία. Σχετίζεται αι με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια νεφροπάθεια, η οστεοπόρωση και η καρδιοπάθεια.
Δυστυχώς, όσοι την εκδηλώνουν μία φορά στη ζωή τους έχουν σχεδόν 30% πιθανότητες να υποτροπιάσουν μέσα σε 5 έτη.
Πόσο κάλιο και ασβέστιο, λοιπόν, χρειάζονται για να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής;
«Δύο έως τρεις μερίδες λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά την ημέρα είναι αρκετά», απαντά ο επικεφαλής ερευνητής Dr. John Lieske, διευθυντής του Ουρολογικού Ερευνητικού Κέντρου O’Brien στην Κλινική Mayo.
«Μία μερίδα ισούται με ένα ποτήρι γάλα ή ένα κλασικό κεσεδάκι γιαούρτι ή με 30 γρ. κίτρινο τυρί. Οι ποσότητες αυτές προσφέρουν στον οργανισμό το ασβέστιο που χρειάζεται για να αποφύγει τη νεφρολιθίαση».
Όσον αφορά το κάλιο, οι συστάσεις γι’ αυτό είναι λιγότερο ακριβείς. «Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά», συνιστά ο Dr. Lieske.
«Και να δίνετε έμφαση στην ποικιλία. Σε γενικές γραμμές χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρία φρούτα και δύο μεγάλες σαλάτες την ημέρα. Νομίζω είναι αρκετά για να πάρουμε όλα τα συστατικά που χρειαζόμαστε για καλή υγεία».
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings, την οποία εκδίδει η Κλινική Mayo.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.