Οι άνδρες ασθενείς της ευλογιάς των πιθήκων είναι πιθανό να φέρουν γενετικό υλικό του ιού στο σπέρμα, διαπιστώνουν δύο μικρές μελέτες σε ΗΠΑ, οι οποίες δείχνουν να εντείνουν τις υποψίες ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδίδεται και μέσω της σεξουαλικής οδού.
Περισσότερα από 1.300 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί από τον Μάιο σε περίπου 30 χώρες εκτός Αφρικής, οι περισσότερες στην Ευρώπη ενώ τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.
Ο ιός που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων είναι γνωστό ότι μεταδίδεται από την επαφή με τις δερματικές αλλοιώσεις των ασθενών, τα σεντόνια και τις πετσέτες που χρησιμοποίησαν, καθώς και από μεγάλα αναπνευστικά σωματίδια στα οποία μπορεί κανείς να εκτεθεί με τη σωματική επαφή.
Πολλά από τα κρούσματα της πρωτοφανούς επιδημίας σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική αφορούν σεξουαλικούς παρτενέρ που είχαν τέτοιες στενές επαφές.
Οι πρώτες ενδείξεις για πιθανή παρουσία του ιού στο σπέρμα ήρθαν στις 2 Ιουνίου από προδημοσίευση μελέτης του Ινστιτούτου «Σπαλαντζάνι» της Ρώμης, η οποία ανίχνευσε DNA του ιού στο σπέρμα τεσσάρων ασθενών.
Έκτοτε, γενετικό υλικό του ιού έχει βρεθεί σε έξι από τους επτά ασθενείς που εξετάστηκαν και οι ερευνητές υποβάλλουν τώρα τα ευρήματα για ανεξάρτητο έλεγχο και δημοσίευση.
Σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο ιός που βρέθηκε στο σπέρμα φαίνεται πως ήταν ικανός να προσβάλλει άλλα άτομα και να πολλαπλασιαστεί, εκτιμά η ερευνητική ομάδα.
Ωστόσο η μελέτη δεν προσφέρει επαρκείς ενδείξεις ότι ο ιός έχει αλλάξει και μπορεί πλέον να μεταδίδεται και μέσω του σεξ, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του ινστιτούτου Φρανσέσκ Βάια.
«Παρόλα αυτά […] η παρουσία μολυσματικού ιού στο σπέρμα είναι παράγοντας που γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της υπόθεσης ότι η σεξουαλική μετάδοση είναι ένας από τους τρόπους μετάδοσης του ιού» είπε.
Σε μια άλλη μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, ερευνητές στη Γερμανία ανιχνεύουν DNA του ιού σε δύο ασθενείς.
Ωστόσο η ανίχνευση γενετικού υλικού δεν συνεπάγεται αυτόματα την παρουσία μολυσματικών ιικών σωματιδίων, τόνισε στο Reuters ο Κάρλος Μαλουκέρ ντε Μότες του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, ειδικός στην οικογένεια ιών όπου ανήκει η ευλογιά των πιθήκων.
Παραμένει λοιπόν ασαφές αν η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από το σπέρμα, συμφώνησε ο Ενρίκο Μπούτσι, βιολόγος του Πανεπιστημίου Τεμπλ στην Φιλαδέλφεια.
«Αυτή είναι η υποψία και είναι πολύ πιθανό να ισχύει» είπε. «Υπάρχει όμως έλλειψη επίσημων ενδείξεων, οι οποίες θα γίνουν διαθέσιμες με περαιτέρω πειράματα στο εργαστήριο».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.