Στα τάρταρα έχει πέσει η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, με τον φαρμακευτικό κολοσσό να ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα στις ΗΠΑ, ώστε να εγκριθεί μια 3η «ενισχυτική» δόση.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε κορυφαίος επιστήμονας της Pfizer στο Reuters, ο οποίος επικαλείται τα στοιχεία για μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό δεδομένης και της διασποράς της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, η εταιρεία θα ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν μια ενισχυτική δόση εντός του μήνα.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν, ωστόσο, σε κοινή τους δήλωση ότι οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση COVID-19 αυτή τη στιγμή. Ορισμένοι επιστήμονες αμφισβήτησαν επίσης την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις.
Παρόλα αυτά ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν, δήλωσε ότι η πρόσφατα αναφερόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ οφείλεται κυρίως σε λοιμώξεις σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. Το υπουργείο Υγείας της χώρας δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη τόσο της μόλυνσης όσο και της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε στο 64% τον Ιούνιο.
«Το εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ δραστικό έναντι της μετάλλαξης Δέλτα», δήλωσε ο Ντόλστεν σε συνέντευξή του. Αλλά μετά από έξι μήνες, είπε, «υπάρχει πιθανότατα ο κίνδυνος επαναμόλυνσης καθώς τα αντισώματα, όπως προβλεπόταν, μειώνονται».
Η Pfizer δεν δημοσίευσε το πλήρες κείμενο των ισραηλινών δεδομένων την Πέμπτη, αλλά δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει σύντομα. «Είναι ένας μικρός όγκος δεδομένων, αλλά νομίζω ότι η τάση είναι ακριβής: Έξι μήνες μετά, δεδομένου ότι η Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη που έχουμε δει, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και ήπιες ασθένειες», πρόσθεσε ο Ντόλστεν.
Σύμφωνα με τον Ντόλστεν, τα προκαταρκτικά δεδομένα από τις μελέτες της εταιρείας δείχνουν ότι μια τρίτη δόση δημιουργεί επίπεδα αντισωμάτων που είναι πέντε έως 10 φορές υψηλότερα από ό,τι μετά τη δεύτερη δόση.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως η Pfizer ζητάει από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την τρίτη δόση, η οποία δεν θα είναι η δόση που θα γίνεται ανά περίπου έναν χρόνο (όπως τα εμβόλια της γρίπης), αλλά θα είναι μια δόση «ενισχυτική», ώστε να καλύπτονται οι μεταλλάξεις.
Παράλληλα η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο -στην ουσία μια αναβάθμιση του υπάρχοντος εμβολίου τους- που στοχεύει ειδικά στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του τον Αύγουστο.