Η Κούβα ξεκινάει αυτή την εβδομάδα τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού σε παιδιά από 2 ετών.
Οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες- ανάμεσά τους η Ελλάδα- αυτή την περίοδο επιτρέπουν τον εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών και άνω. Οι αμερικανικές αρχές μπορεί να δώσουν έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5-12 ετών αργότερα φέτος, σημειώνουν οι New York Times.
Στο μεταξύ, η Χιλή έχει αρχίσει να εμβολιάζει παιδιά από 6 ετών, ενώ στην Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβολιάζονται παιδιά από 3 ετών. Στην Κούβα, ο οργανισμός φαρμάκων ενέκρινε τον εμβολιασμό παιδιών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα ξεκίνησε η ανοσοποίηση παιδιών 13-17 ετών.
Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εκτιναχθεί στην Κούβα, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα στο νησί. Πρόσφατα η χώρα ανακοίνωνε κατά μέσο όρο 70 νέες μολύνσεις την ημέρα ανά 100.000 κατοίκους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στο δυτικό ημισφαίριο.
Στα παιδιά στην Κούβα χορηγούνται τα εμβόλια Soberana 2 και Soberana Plus, δύο σκευάσματα που έχουν αναπτυχθεί στο νησί. Οι κλινικές δοκιμές σε ενήλικους- και σε περιορισμένη έκταση στα παιδιά- έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός είναι πάνω από 90% αποτελεσματικός στην προστασία έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με Κουβανούς αξιωματούχους. Όμως, τα δεδομένα από τις δοκιμές δεν έχουν δημοσιευθεί σε ομότιμες αναθεωρήσεις.
Ο δρ. Ζάρμπας Μπαρμπόσα, υποδιευθυντής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας ζήτησε τον Ιούνιο από την Κούβα να δημοσιεύσει τα δεδομένα, με διαφανή τρόπο.Κουβανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι έχουν υποβάλλει έρευνες σε ομότιμες αναθεωρήσεις και περιμένουν τη δημοσίευση. Τόνισαν ότι τα εμβόλια Soberana χρησιμοποιούν τεχνολογία παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούνταν ήδη σε εμβόλια της Κούβας για άλλες ασθένειες. «Αυτό δεν είναι ένα εμβόλιο RNA, χωρίς προϊστορία, που χορηγείται στα παιδιά», τόνισε ο δρ. Βιθέντε Βέρεζ, επικεφαλής στην ανάπτυξη των εμβολίων.
Οι πρώιμες δοκιμές σε παιδιά έχουν δείξει μόνο συνήθεις παρενέργειες και «υψηλό βαθμό ασφάλειας, που είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ο δρ. Χοσέ Μόγια, εκπρόσωπος του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας στην Κούβα.
Τα σχολεία στην Κούβα έμειναν κλειστά στο μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας και το υψηλό κόστος της πρόσβασης στο ίντερνετ έχει κάνει αδύνατη την τηλεκπαίδευση για τα περισσότερα παιδιά. Αξιωματούχοι και οργισμένοι γονείς θέλουν να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, αλλά το άνοιγμα των σχολείων έχει αναβληθεί επανειλημμένα.
Μέχρι στιγμής το 56% των κατοίκων της Κούβας έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και το 37% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό άνω του 90% του πληθυσμού έως τον Δεκέμβριο.
Στο μεταξύ, η πανδημία έχει ωθήσει στα όριά του το σύστημα υγείας της Κούβας. Η έλλειψη φαρμάκων, ιατρικού οξυγόνου και τεστ για τον κορωνοϊό όξυναν τις κοινωνικές εντάσεις και προκάλεσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιούλιο. Τον προηγούμενο μήνα το Μεξικό έστειλε προμήθειες ιατρικού οξυγόνου στην Κούβα, ενώ ακτιβιστές στις ΗΠΑ έστειλαν δύο εκατομμύρια σύριγγες.
Οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν επί Ντόναλντ Τραμπ καθυστέρησαν τις προσπάθειες για εμβολιασμό, καθώς έγινε πιο περίπλοκη και ακριβή η εισαγωγή υλικών. Η παραγωγή του Soberana 2 σταμάτησε για εβδομάδες την άνοιξη, όταν μειώθηκαν οι προμήθειες κρίσιμων συστατικών, σύμφωνα με τον δρ. Βέρεζ.