Ένα νέο μεγάλο όπλο αναμένεται να μπει στη φαρέτρα μας και αυτό δεν είναι άλλο από τα φάρμακα για τον Covid-19, καθώς υπάρχουν ελπίδες πως μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα για ευρεία χρήση.
Ήδη οι ΗΠΑ επενδύουν τις ελπίδες τους και διαθέτουν επιπλέον 1,2 δισ. δολάρια για την προμήθεια 1,7 εκατ. δόσεων αντιικών χαπιών – τις οποίες αναμένει (εκτός απρόοπτου και σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο) έως τα τέλη του έτους.
Και αυτό γιατί παρότι η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι μια αποτελεσματική αγωγή που θα σταματά την εξέλιξη της νόσου κατά τα πρώτα στάδια εκδήλωσής της θα αποτελέσει την πλέον ισχυρή γραμμή άμυνας έναντι του SARS-CoV-2. Ορισμένοι μάλιστα εκφράζουν την πεποίθηση ότι η θεραπεία δια στόματος θα ανακουφίσει τόσο δραστικά τα βαλλόμενα συστήματα Υγείας ανά τον κόσμο, που πιθανόν να αποτελεί διαβατήριο για την κανονικότητα.
Επιστροφή στην κανονικότητα
«Σκεφτείτε το για λίγο», λέει στο CNN η δρ Elizabeth Duke, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών «Fred Hutch» του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ όπου «τρέχουν» οι κλινικές μελέτες για τη δραστική ουσία Μolnupiravir και συνεχίζει: «Θα υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί στον καθένα, σε ένα νοικοκυριό ή σε ένα σχολείο (σ.σ. σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος). Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στις ζωές μας».
Αλλωστε, η προοπτική μιας θεραπείας που θα προλαμβάνει τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί ο πανδημικός ιός.
Κλινικές μελέτες
Η φαρμακευτική Merck ανακοίνωσε χθες ότι στέφθηκαν με επιτυχία οι κλινικές δοκιμές που πραγματοποίησε για το χάπι κατά της Covid που παρασκεύασε και ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση προκειμένου να εγκριθεί η κυκλοφορία του στην αρμόδια αρχή των ΗΠΑ (FDA). Εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα είναι το πρώτο σκεύασμα που θα κυκλοφορεί για την αντιμετώπιση της μάστιγας που πλήττει τον πλανήτη εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η χορήγησή του – τέσσερα χάπια, δύο φορές την ημέρα, επί πέντε ημέρες – περιορίζει σχεδόν κατά το ήμισυ το ποσοστό θανάτων και νοσηλειών, για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου εφόσον χορηγηθεί στο αρχικό στάδιο της νόσησης. Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα που αναφέρεται είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη των μονοκλωνικών φαρμάκων, που περιορίζουν τους θανάτους και τις νοσηλείες κατά 70-85%.
Επίσης η εταιρεία Pfizer βρίσκεται στη τελική φάση δοκιμών για δυο διαφορετικές θεραπείες: Η πρώτη αφορά ένα δισκίο που μπορεί ο ασθενής να παίρνει ακόμη και στο σπίτι του και η άλλη μία ενδοφλέβια έγχυση για ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα. Σημειώνεται, δε, ότι και οι δύο θεραπείες στοχεύουν στο να εμποδίζουν τη λειτουργιά της πρωτέασης, ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί ο ιός για να αναπαραχθεί στο σώμα.
Παράλληλα, στις 22 Οκτωβρίου 2020 οι Roche και Atea ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν από κοινού την ανάπτυξη της ουσίας AT-527. Σήμερα, η κλινική μελέτη βρίσκεται στη φάση ΙΙΙ, ωστόσο, σύμφωνα με τις εταιρείες, η παραγωγή δεν είναι εύκολη υπόθεση επειδή η ουσία είναι σχετικά περίπλοκη και επομένως δεν μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Υπενθυμίζεται ότι στο μεταξύ αναμένεται και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙ που διεξάγεται στη χώρα μας και έχει στο… μικροσκόπιο το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο Coven D24. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα έως τώρα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται να επιταχύνεται σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών.
Μονοκλωνικά αντισώματα
Εν τω μεταξύ και ενώ η… φαρέτρα των Ελλήνων γιατρών αναμένεται να εμπλουτιστεί (εντός του μήνα εκτός απροόπτου) με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Παρόλα αυτά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, επιμένει στη λύση των εμβολίων και υποστηρίζει ότι όσοι «παραμυθιάζουν» τους πολίτες ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν άμεση λύση για τη νόσο Covid-19, υπονομεύουν στην ουσία τη συλλογική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναλυτικότερα και αναφερόμενος στις παραγωγικές δυσκολίες, ο καθηγητής καταλήγει ότι η χώρα μας αναμένει περί τις 5.250 δόσεις βάσει της συμφωνίας της ΕΕ.
Και προσθέτει με νόημα: «Αυτές οι δόσεις που θα λάβουμε, εάν υπήρχαν μόνο τα μονοκλωνικά για να σταματήσουμε τη νόσο στον πληθυσμό, εάν ήταν δηλαδή ο μόνος τρόπος άμυνας έναντι του ιού, δεν θα έφταναν ούτε για να καλύψουμε την Αίγινα. Επομένως δεν είναι άμεση λύση. Ούτε θα είναι για πολλούς ακόμη μήνες και μάλλον για χρόνια».
Έπεσαν οι μετοχές των Pfizer-Moderna μετά τις ανακοινώσεις της Merck
Η μετοχή της Merck κατέγραφε κέρδη σχεδόν 10% μετά την ανακοίνωση της είδησης, ενώ της Moderna έκανε βουτιά σχεδόν 11% και της Pfizer υποχωρούσε 2%. Οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών Novavax , Inovio Pharmaceuticals και Vaxart, που επίσης προωθούν εμβόλια κατά του κορωνοϊού, υποχωρούσαν από 6% έως 15%.
Αναλυτές ανέφεραν ότι τέτοιες προοπτικές για φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να ανοίξουν ένα παράθυρο ευκαιρίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι υφιστάμενες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων από εταιρείες, όπως η Eli Lilly και η Regeneron Pharmaceuticals, απαιτούν άβολες ενδοφλέβιες ενέσεις.
«Τα προκαταρκτικά μοντέλα μας δείχνουν ότι το molnupiravir μπορεί να οδηγήσει σε παραγγελίες ύψους τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων έως το 2025», δήλωσε αναλύτρια της SVB.