Τον τρόπο με τον οποίο θα τιμολογούνται τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα, ορίζει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η ψήφιση της τροπολογίας ουσιαστικά δρομολογεί το δελτίο τιμών των φαρμάκων, η προθεσμία για την έκδοση του οποίου λήγει στο τέλος του έτους – υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του δελτίου τιμών είχε ανακοινωθεί από τον προηγούμενο υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό, αλλά τελικά «κληροδοτήθηκε» όπως και πολλές άλλες μείζονες εκκρεμότητες και προβλήματα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με επεισοδιακό τρόπο, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενώ οι τιμές των γενοσήμων θα διαμορφώνονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.
Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι, για να λάβει τιμή ένα φάρμακο, θα λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται πως αυτό είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλάζοντας δραστικά το μέχρι πρότινος «καλάθι» των τιμών από τις ευρωπαϊκές χώρες, βάζοντας σε αυτό μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι τις χώρες της Ευρώπης όπως ίσχυε μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, με τη συγκεκριμένη τροπολογία προτείνει κατά την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, μία ή δυο φορές τον χρόνο, να μην γίνονται αυξήσεις στα φάρμακα. Για το ίδιο θέμα η προηγούμενη ηγεσία είχε ορίσει πως όσα φάρμακα έχουν τιμές κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, τότε αυτές θα αυξάνονταν σταδιακά κατά 10% κάθε χρόνο μέχρι να την προσεγγίσουν. Μάλιστα, ο κ. Ξανθός είχε εκτιμήσει ότι από τα περίπου 4.845 φάρμακα, στα 1.774 θα γινόταν αύξηση τιμής.
Το «πάγωμα» των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων θεωρείται βέβαιον πως θα ικανοποιήσει τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, ιδίως των πολυεθνικών, καθώς τα τελευταία χρόνια που το clawback έχει εκτιναχθεί και καλούνται να καταβάλλουν πάνω από 1,3 δισ. ευρω ως επιστροφή στο κράτος, κάθε μέτρο που θα συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη και συνεπώς το clawback, το υποδέχονται με συγκρατημένο ενθουσιασμό.
Το σύστημα τιμολόγησης προβλέπει και το θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που έχουν τιμή μεγαλύτερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, αυτά θα μειώνονται κατά 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών. Με το προηγούμενο σύστημα τιμολόγησης που ποτέ δεν εφαρμόστηκε οριζόταν η μείωση να είναι της τάξεως του 10% τον χρόνο και μέχρις ότου να φτάσει την τιμή στόχο της Ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση η μείωση της τιμής των φαρμάκων θα αποτυπωθεί άμεσα στους ασφαλισμένους που θα δουν τις τιμές της συμμετοχής τους να μειώνονται κατά την προμήθεια κάποιων φαρμάκων, εφόςον μείωθηκε και η τιμή τους. Το δελτίο τιμών που θα εκδοθεί με βάσει τον τρόπο τιμολόγησης που προτείνει το υπουργείου Υγείας αναμένεται περιπου στα μέσα Δεκεμβρίου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ).
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.