Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δημοσίευσε κατά λάθος μια σειρά από έγγραφα, τα οποία αφορούσαν την πρώτη κλινική δομή πειραματικού αντιικού φαρμάκου για τον κορωνοϊό, το remdesivir.
Η κινεζική δοκιμή του φαρμάκου έδειξε ότι το remdesivir – που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences με έδρα την Καλιφόρνια – δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου ιού στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι ερευνητές μελέτησαν 237 ασθενείς, δίνοντας το φάρμακο σε 158 και συγκρίνοντας την πρόοδό τους με τους υπόλοιπους 79.
Το φάρμακο παρουσίασε, επίσης, σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένους, γεγονός που οδήγησε 18 ασθενείς να απομακρυνθούν από τη χορήγηση του.
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο υποβάλλεται ακόμα σε αξιολόγηση από τους ειδικούς, δημοσιεύθηκε νωρίτερα κατά λάθος.
«Σε απάντηση ότι ο ΠΟΥ ζητούσε να κοινοποιηθούν πληροφορίες και μελέτες νωρίς, ένα σχέδιο εγγράφου παρασχέθηκε από τους συγγραφείς στον ΠΟΥ και δημοσιεύτηκε ακούσια στον ιστότοπο του και κατέβηκε μόλις παρατηρήθηκε το λάθος», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Η Gilean προειδοποίησε ότι η ανάρτηση περιελάμβανε «ακατάλληλους χαρακτηρισμούς για τη μελέτη». Επιπλέον η εταιρεία στάθηκε στο γεγονός ότι το δείγμα ατόμων που έλαβαν το φάρμακο δεν ήταν μεγάλο και επομένως δεν είναι εύκολο να βγει ένα σωστό στατιστικό αποτέλεσμα.
Η μετοχή της Gilead Sciences σημειώνει πτώση 5,3%, ενώ ανεστάλη για λίγα λεπτά, νωρίτερα, η διαπραγμάτευσή της, λόγω υψηλής μεταβλητότητας στην τιμή της.
Εκπρόσωπος του ΠΟΥ επιβεβαίωσε την είδηση, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός βρίσκεται ακόμη σε φάση εξέτασης των αποτελεσμάτων.
Νωρίτερα εντός του μήνα οι κινεζικές αρχές είχαν ματαιώσει δύο έρευνες για το remdesivir, λόγω έλλειψης εθελοντών.
Εκπρόσωπος της Gilead ισχυρίστηκε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα «περιέχουν μη ορθούς χαρακτηρισμούς για τα αποτελέσματα της μελέτης».
Το remdesivir είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που δοκιμάζονται σε σοβαρές ή και ηπιότερες περιπτώσεις ασθένειας λόγω κορωνοϊού, ωστόσο θεωρείται από τα πλέον ελπιδοφόρα. Η μετοχή της Gilead έχει σημειώσει άνοδο 18,8% το τελευταίο 12μηνο.