ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ποιες είναι οι συχνότερες παρενέργειες που εμφανίζει το εμβόλιο της Pfizer

Ποιες είναι οι συχνότερες παρενέργειες που εμφανίζει το εμβόλιο της Pfizer

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Pfizer.

Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer για την προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 είναι ασφαλές, καθώς οι παρενέργειές του είναι διαχειρίσιμες και όχι απειλητικές για τη ζωή.

Αυτό προκύπτει από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων, ανοίγοντας το δρόμο για την επείγουσα έγκρισή του. Η αρμόδια επιτροπή του θα συνεδριάσει στις 10 Δεκεμβρίου 2020 για να εξετάσει τα στοιχεία και να εκδώσει μια πρώτη γνωμοδότηση.

Είναι η πρώτη φορά που δίνονται στη δημοσιότητα τόσο λεπτομερή στοιχεία για το εμβόλιο. Τα στοιχεία αφορούν τους πρώτους 38.000 από τους συνολικώς 44.000 εθελοντές που συμμετέχουν στην φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του. Η μελέτη διεξάγεται σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Γερμανία και Τουρκία.

Σχεδόν οι μισοί από τους εθελοντές έλαβαν το εμβόλιο που προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι υπόλοιποι έλαβαν ένα εικονικό εμβόλιο (placebo) για να γίνει σύγκριση. Όλοι οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, με χρονική απόσταση 21 ημερών μεταξύ τους.

Επί επτά ημέρες μετά από κάθε δόση του εμβολίου, οι εθελοντές κατέγραφαν τυχόν συμπτώματα που παρουσίαζαν. Επιπλέον, οι γιατροί θα τους παρακολουθούν έως ότου περάσουν 2 χρόνια από την τελευταία δόση για να εξετάσουν και τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφορούν τους δύο πρώτους μήνες από τον εμβολιασμό.

Επτά τοπικές και συστηματικές παρενέργειες

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), το εμβόλιο προκαλεί κυρίως επτά τοπικές (στο σημείο της ένεσης) και συστηματικές παρενέργειες. Στις τοπικές αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται:

  • Πόνος
  • Κοκκίνισμα
  • Οίδημα (πρήξιμο)

Στις συστηματικές αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται κόπωση, πονοκέφαλος, μυαλγία (πόνος στους μυς), ρίγη, πόνος στις αρθρώσεις και πυρετός.

Υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν και κάποιες πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως η λεμφαδενοπάθεια), αλλά αυτές είναι πολύ σπάνιες.

Πόσο συχνές είναι

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι παρενέργειες εκδηλώνονται μέσα σε επτά ημέρες από το εμβόλιο, κυρίως μετά από τη δεύτερη δόση. Ειδικότερα:

  • Το 84% των εθελοντών που έκαναν το εμβόλιο είχαν τοπικές (στο σημείο της ένεσης) αντιδράσεις
  • Το 63% ανέπτυξαν κόπωση
  • Το 55% παρουσίασαν πονοκέφαλο
  • Το 38% είχαν μυαλγίες
  • Το 32% είχαν ρίγη
  • Το 24% είχαν πόνους στις αρθρώσεις
  • Το 14,2% ανέπτυξαν πυρετό

Ο πυρετός μπορούσε να είναι υψηλός (ακόμα και πάνω από 39οC). Οι νεότεροι εθελοντές (ηλικίες 18-55 ετών) εμφάνιζαν συχνότερα υψηλό πυρετό απ’ ό,τι οι μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο τόσο ο πυρετός όσο και οι άλλες προαναφερθείσες παρενέργειες ήσαν παροδικές. Η διάρκειά τους ήταν περίπου 1-2 ημέρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πιο σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν σε πολύ λίγους εθελοντές (συχνότητα κάτω από 0,5%). Και πάλι, οι περισσότερες αναφορές έγιναν μετά μετά τη δεύτερη δόση και από νεότερους ασθενείς (ηλικίες κάτω των 55 ετών). Αυτή που ενδεχομένως σχετίζεται με το εμβόλιο είναι η λεμφαδενοπάθεια. Αναφέρθηκε από 64 εθελοντές, ηλικίας κυρίως 18-55 ετών. Η μέση διάρκειά της ήταν 10 ημέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.