Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, διερευνούν νέους τρόπους χορήγησης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού χωρίς ένεση.
Ένα χάπι, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα εμβόλια. Γιατί όχι κι ένα ρινικό σπρέι.
Οι Βρετανοί θα μπορούσαν να προστατευτούν στο μέλλον έναντι του κορωνοιού με τη μορφή ενός χαπιού, σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα για τον εμβολιασμό κατά της Covid στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η καθηγήτρια Γκίλμπερτ δήλωσε στους Βρετανούς βουλευτές ότι η ομάδα της έχει επικεντρωθεί στην εξεύρεση νέων τρόπων – χωρίς ένεση- για τη χορήγηση του εμβολίου κατά της νόσου Covid.
Η ομάδα της διερευνά τη χορήγηση ενός σκευάσματος είτε μέσω ρινικού σπρέι, όπως γίνεται στην περίπτωση της γρίπης σε παιδιά, είτε υπό μορφή δισκίων, που χρησιμοποιούνται κατά της πολιομυελίτιδας.
«Αυτά θα ήταν όχι μόνο υπέροχα νέα για τα άτομα που φοβούνται τις βελόνες, αλλά θα μπορούσα να δώσουν μία ανάσα στο ζήτημα εφοδιασμού των εμβολίων που έχουν καθυστερήσει την διανομή των εμβολίων σε διεθνές επίπεδο», όπως είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι η χρήση χαπιών ή ρινικών σπρέι μπορεί να στοχεύσει καλύτερα τα ανοσοκύτταρα στους πνεύμονες, το λαιμό και τη μύτη, καθιστώντας τα ακόμη πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμιση του ιού.
Μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων, η Βρετανή επιστήμονας τόνισε:
«Όπως γνωρίζετε, όλα τα εμβόλια έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή ως ενδομυϊκές ενέσεις. Αυτός δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από λοίμωξη από έναν ιό του αναπνευστικού, όπου θέλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ενεργό στην άνω αναπνευστική οδό και στην κατώτερη αναπνευστική οδό, εκεί όπου ο ιός προκαλεί τη λοίμωξη».
Υπενθυμίζεται ότι, στις 8 Φεβρουαρίου , ο υπεύθυνος για την στρατηγική εμβολιασμού στη Βρετανία είχε δηλώσει ότι οι πολίτες θα μπορούσαν στο μέλλον να λαμβάνουν ένα χάπι αντί του εμβολίου κατά του κορωνοιού .
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Telegraph», o Ναντίμ Ζαγουάι, είχε υποστηρίξει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή , οι επιστήμονες επεξεργάζονται κυρίως πώς θα καταστήσουν ανθεκτικά τα εμβόλια απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.