Το φάρμακο ναλτρεξόνη το οποίο κανονικά χορηγείται για την αντιμετώπιση του σοβαρού εθισμού στο αλκοόλ, υπόσχεται πως μπορεί να περιορίσει την κατανάλωσή του και σε πιο απλές περιπτώσεις.

Σε μία νέα μελέτη, όμως, διαπιστώθηκε πως μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και σε ανθρώπους με ήπια διαταραχή.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες κάνουν συστηματικά επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ. Ως «επεισοδιακή υπερκατανάλωση» ορίζεται το να καταναλώνει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα:

Ένας άνδρας: 4 ή περισσότερα ποτά σε μία περίσταση (π.χ. το Σαββατόβραδο)
Μία γυναίκα: 3 ή περισσότερα ποτά σε μία περίσταση

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η επεισοδιακή υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών θεωρείται από πολλούς αθώα συνήθεια. Αυτό οφείλεται στο ότι αφ’ ενός είναι εκτεταμένη, αφ’ ετέρου ελάχιστοι πότες αυτού του είδους είναι σοβαρά εθισμένοι.

Εν τούτοις, οι ειδικοί την θεωρούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για νοσήματα και τραυματισμούς που σχετίζονται με τα οινοπνευματώδη ποτά. Επιπλέον, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αποκτήσει τελικά κάποιος πρόβλημα με το αλκοόλ.
Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 120 άνδρες, οι οποίοι δεν είχαν ιδιαίτερη εξάρτηση από το αλκοόλ. Οι ερευνητές από την Καλιφόρνια τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισοί έπαιρναν ναλτρεξόνη κάθε φορά που ανέμεναν ότι θα πιούν πολύ. Οι υπόλοιποι έπαιρναν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry.  Μετά από 12 εβδομάδες  λήψης του φαρμάκου κατά το δοκούν και συμβουλευτικής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ναλτρεξόνη σχετιζόταν:

-Με μείωση κατά 26% του αριθμού των ημερών της επεισοδιακής υπερκατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών
-Με μείωση κατά 31% του αριθμού των ποτών ανά μήνα
-Με αύξηση κατά 17% των εβδομάδων χωρίς επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ

Με άλλα λόγια, οι άνδρες που έπαιρναν το φάρμακο έπιναν λιγότερο και λιγότερο συχνά. Μάλιστα τα οφέλη αυτά διατηρούνταν ακόμα 6 μήνες αργότερα, παρότι οι εθελοντές είχαν διακόψει τη λήψη του.

Μία ώρα νωρίτερα

Η ναλτρεξόνη δρα δεσμεύοντας τις ενδορφίνες και μειώνοντας την ευφορία που προκαλεί η μέθη. Είναι εγκεκριμένη εδώ και 30 χρόνια για την θεραπεία του αλκοολισμού. Ωστόσο χορηγείται σε καθημερινή βάση σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα για να τους βοηθήσει να μην πίνουν καθόλου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) δοκίμασαν μία προσέγγιση που δεν είναι και τόσο συνηθισμένη. Ζητούσαν από τους εθελοντές τους να παίρνουν το χάπι μία ώρα πριν πιουν, τις μέρες που θα είχαν έξοδο ή πριν από κάποια περίσταση όπου ανέμεναν να πιουν πολύ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να αποδώσει και με αυτό τον τρόπο, προστατεύοντας ίσως πολύ κόσμο από την απόκτηση σοβαρή διαταραχής. Επιπλέον, φάνηκε να διατηρεί τα οφέλη της ακόμα και μετά τη διακοπή της λήψης της. Πρέπει, όμως, να επαληθευτούν τα ευρήματά της και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες για να θεωρηθούν οριστικά, λένε οι ερευνητές.