ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στη Γαλλία το εντυπωσιακό δεν είναι το 34% της Λεπέν αλλά το 28% Αριστεράς και ακροαριστερών!

Αλλεργικό σοκ: Έτοιμη για έγκριση η πρώτη αδρεναλίνη που λαμβάνεται με εισπνοή και όχι με ένεση

Aπορροφάται γρήγορα από τον βλεννογόνο που επιστρώνει το εσωτερικό τοίχωμα της μύτης

Αλλεργικό σοκ: Έτοιμη για έγκριση η πρώτη αδρεναλίνη που λαμβάνεται με εισπνοή και όχι με ένεση

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε θετική εισήγηση για να εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη αδρεναλίνη (επινεφρίνη) που λαμβάνεται με εισπνοή και όχι με ένεση απ’ όσους παθαίνουν αλλεργικό σοκ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, το φάρμακο λέγεται EURneffy και απορροφάται γρήγορα από τον βλεννογόνο που επιστρώνει το εσωτερικό τοίχωμα της μύτης. Θα χρησιμοποιείται για την επείγουσα αντιμετώπιση των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.

Όταν οι αντιδράσεις αυτές προκαλούν πτώση της αρτηριακής πίεσης, αποκαλούνται αλλεργικό ή αναφυλακτικό σοκ.

Οι αλλεργίες αποτελούν την πιο συχνή χρόνια νόσο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI). Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν χρόνιες αλλεργίες και 7 εκατομμύρια έχουν τροφικές αλλεργίες.

Το περίπου 20% αυτών των ασθενών πάσχουν από σοβαρές αλλεργίες. Έτσι ζουν καθημερινά με τον φόβο ενός αλλεργικού (αναφυλακτικού) σοκ. Αν αυτό εκδηλωθεί χρειάζεται κατεπείγουσα αντιμετώπιση. Ειδάλλως μπορεί να προκληθεί απόφραξη της αεροφόρου οδού ή καρδιαγγειακή κατάρρευση και ο ασθενής να πεθάνει.

Η αδρεναλίνη (επινεφρίνη)

Η αδρεναλίνη μπορεί να σώσει τη ζωή των ασθενών, διότι μειώνει την αναφυλακτική αντίδραση. Χαλαρώνει επίσης τους λείους μυς των πνευμόνων, διευκολύνει την αναπνοή και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Έως σήμερα, οι πάσχοντες από σοβαρές αλλεργίες πρέπει να κάνουν αυτοέγχυση αδρεναλίνης, εάν εκδηλώσουν αλλεργικό σοκ. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι ή οι φροντιστές τους καθυστερούν την έγχυση, τονίζει ο ΕΜΑ. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως:

  • Ο φόβος για τις βελόνες
  • Η έλλειψη εκπαίδευσης στην χορήγηση ενέσεων

Η νέα αδρεναλίνη μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, αφού λαμβάνεται με πολύ απλούστερο τρόπο.

Πόσο αποτελεσματική είναι

Η αδρεναλίνη EURneffy για ηθικούς και πρακτικούς λόγους δεν δοκιμάστηκε σε ασθενείς στη διάρκεια αλλεργικού σοκ. Δοκιμάστηκε σε 537 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 19-55 ετών σε 14 διαφορετικές κλινικές μελέτες.

Στις μελέτες αυτές συγκρίθηκε η αντίδραση του οργανισμού τους έναντι της ενδομυϊκής λήψης αδρεναλίνης. Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι επιδράσεις της στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό των συμμετεχόντων. Εξετάστηκε επίσης η απορρόφηση, ο μεταβολισμός και η απέκκρισή της από το σώμα τους (δηλαδή η φαρμακοκινητική της).

Διαπιστώθηκε ότι η εισπνεόμενη αδρεναλίνη ήταν εξίσου αποτελεσματική με την ενδομυϊκή. Επιπλέον, προκαλούσε παραπλήσιες ανεπιθύμητες ενέργειες, με τη διαφορά ότι παρατηρήθηκε και ερεθισμός της μύτης και συνάχι σε μερικούς εθελοντές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΑ εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την έγκρισή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την τελική απόφαση θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του προσεχούς διμήνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.