ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μονοκούκι» Διαμαντοπούλου ψήφισαν στο ΠΑΣΟΚ οι… νεοδημοκράτες!

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα και οι ουσίες που μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

Τι είναι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και ποια τα συμπτώματα

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα και οι ουσίες που μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

Υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή σπέρματος, οδηγώντας σε προβλήματα γονιμότητας.

Τι είναι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων – Συμπτώματα

Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων εμφανίζεται όταν το υγρό που εκσπερματώνει ένας άνδρας περιέχει λιγότερο σπέρμα από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό.

Ο φυσιολογικός αριθμός σπερματοζωαρίων κυμαίνεται από 15 εκατομμύρια έως περισσότερα από 200 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο υγρού. Οτιδήποτε κάτω από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο θεωρείται χαμηλό και μπορεί να συμβάλλει στην υπογονιμότητα.

Συμπτώματα ολιγοσπερμίας:

Δυσκολία σύλληψης: Το κύριο σημάδι του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων είναι η αδυναμία σύλληψης παιδιού μετά από 12 μήνες σεξ χωρίς προστασία.

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Μερικοί άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως χαμηλή λίμπιντο ή στυτική δυσλειτουργία.

Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις: Η ενόχληση στην περιοχή των όρχεων μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις που επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος, όπως η κιρσοκήλη (διευρυμένες φλέβες στο όσχεο).

Μειωμένη τριχοφυία στο σώμα ή στο πρόσωπο: Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ορμονικών ανισορροπιών, οι οποίες μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Αν και η ολιγοσπερμία μπορεί να είναι το μόνο πρόβλημα που συμβάλλει στην υπογονιμότητα, μπορεί επίσης να συνοδεύει άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με υποκείμενες παθήσεις υγείας.

Φάρμακα και ουσίες που μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

Αρκετά φάρμακα και ουσίες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος. Εδώ είναι μερικά που μπορεί να οδηγήσουν σε ολιγοσπερμία:

1. Αναβολικά στεροειδή

Τα αναβολικά στεροειδή, που χρησιμοποιούνται συχνά για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή σπέρματος. Η χρήση στεροειδών διαταράσσει την ορμονική ισορροπία στο σώμα, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

2. Φάρμακα χημειοθεραπείας

Η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή σπέρματος, οδηγώντας συχνά σε προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας στοχεύουν τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην παραγωγή σπέρματος.

3. Αντι-ανδρογόνα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καταστάσεων όπως ο καρκίνος του προστάτη, οι ορμονικές ανισορροπίες ή η διόγκωση του προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη) μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή ανδρικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

4. Οπιοειδή

Η μακροχρόνια χρήση οπιοειδών φαρμάκων για τη διαχείριση του πόνου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή σπέρματος. Η χρόνια χρήση οπιοειδών μπορεί επίσης να επηρεάσει τη φυσιολογική ορμονική ρύθμιση.

5. Ψυχαγωγικά ναρκωτικά και κάπνισμα

Η μαριχουάνα, η κοκαΐνη και το κάπνισμα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Αυτές οι ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε μη φυσιολογικά προβλήματα μορφολογίας και κινητικότητας του σπέρματος. Επιπλέον, το κάπνισμα έχει συνδεθεί με το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει το DNA του σπέρματος.

6. Αντικαταθλιπτικά

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, ειδικά οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), έχουν συσχετιστεί με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και κινητικότητα σπέρματος. Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί να διαταράξει τη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα.

7. Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική δυσλειτουργία, οδηγώντας σε ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την αναπαραγωγική υγεία.

8. Έκθεση στη θερμότητα και παράγοντες τρόπου ζωής

Η τακτική έκθεση σε υπερβολική θερμότητα (όπως από σάουνες, υδρομασάζ ή στενά ρούχα) μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία των όρχεων και να μειώσει την παραγωγή σπέρματος. Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής επηρεάζουν επίσης αρνητικά την υγεία του σπέρματος.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί να αντιστραφεί η ολιγοσπερμία;

Σε πολλές περιπτώσεις η ολιγοσπερμία μπορεί να αντιστραφεί ή να βελτιωθεί αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες αιτίες, όπως η μείωση της χρήσης ναρκωτικών, η βελτίωση της διατροφής και η θεραπεία των ορμονικών ανισορροπιών. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι ιατρικές παρεμβάσεις μπορεί επίσης να βελτιώσουν τη γονιμότητα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσω τον αριθμό των σπερματοζωαρίων;

Ο καλύτερος τρόπος περιλαμβάνει την τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, την αποφυγή της έκθεσης σε επιβλαβείς ουσίες και την αντιμετώπιση υποκείμενων ιατρικών παθήσεων. Η τακτική άσκηση, μια ισορροπημένη -πλούσια σε αντιοξειδωτικά- διατροφή και ο περιορισμός της χρήσης αλκοόλ και καπνού μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής σπέρματος.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αυξηθεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων;

Χρειάζονται περίπου 3 μήνες για την παραγωγή σπέρματος, ώστε να ολοκληρωθεί ένας κύκλος. Επομένως, οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο ζωής ή ιατρική θεραπεία με στόχο τη βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων θα δείξουν συνήθως αποτελέσματα μετά από περίπου 3 μήνες.

Μπορεί το άγχος να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων;

Ναι, το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία και να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος. Η μείωση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης, παροχής συμβουλών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Σύνοψη

Η ολιγοσπερμία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανδρική γονιμότητα, αλλά η κατανόηση των υποκείμενων αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων ορισμένων φαρμάκων και ουσιών, είναι το κλειδί για τη διαχείριση της πάθησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν ανησυχείτε για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό, για να συζητήσετε πιθανές θεραπείες και λύσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.